Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában megint hatezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma

2021. január 13., szerda 13:17

Ukrajnában ismét gyorsult szerdára a koronavírus-járvány terjedése, több mint hatezer új fertőzöttet regisztráltak. Emellett megint csaknem kétszázan haltak bele egy nap alatt a betegségbe, és kimagaslóan magas a kórházba ápoltak száma is.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 6409 új esettel 1 124 430-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 195 áldozattal 20 214-re. Eddig 826 871-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14,5 ezren, az aktív betegek száma így mintegy nyolcezerrel 283 754-re csökkent.

A legtöbb új beteget, több mint kilencszázat, megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel.

Velük együtt Kijevben – Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint – az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 119 ezret, az elhunytaké 13-mal 2128-ra nőtt. Az elmúlt napon az országban 2564 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, ez a megelőző napi adat több mint kétszerese. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kijelentette, hogy a múlt péntek óta érvényben lévő szigorított karantént semmiképpen sem fogja a kormányzat a január 24. előtt feloldani, legalábbis tárcája nem támogat ilyen döntést.

A szigorított karantén ideje alatt egyebek mellett

A Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalat koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatos aggodalmakra válaszolva a miniszter kifejtette, hogy az Ukrajna által kötött megállapodás szerint az oltóanyagnak legalább 70 százalékos hatékonyságúnak kell lennie. Ha a kínai vakcina nem felel majd meg ennek a követelménynek, a vállalat visszatéríti Ukrajnának az előre kifizetett árat.

Rovatok