Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok kérik a Szputnyik vakcina EU-s jóváhagyását

2021. január 14., csütörtök 16:38

Oroszország februárban kérvényezi az Európai Uniótól a Szputnyik V oltóanyag jóváhagyását – közölte a Reuters tudósítása szerint Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója.

A Szputnyik V. engedélyeztetésének folyamatát még október végén kezdeményezték az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) – tudatta korábban az RFPI vezérigazgatója, arra reagálva, hogy Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden azt mondta: az EMA előzetes tárgyalásokat folytat a Szputnyik V gyártójával, amely még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújtson be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

Most úgy tűnik, mégis megszületett a döntés. 

Dmitrijev meggyőződésének adott hangot, hogy a hamarosan napvilágot látó szakértői vélemények igazolni fogják a világon elsőként bejegyzett orosz oltóanyag kimagasló hatékonyságát. Ezzel arra utalt, hogy a várakozások szerint

Jövő héten esedékes a Szputnyik V európai uniós engedélyeztetésének első lépése, az úgynevezett tudományos felülvizsgálat (scientific review).

Hozzátette azt is, hogy a Szputnyikot hét országban fogják gyártani, és kilenc országban fogják jóváhagyni még januárban. Mindeddig Argentínában, Bolíviában, Szerbiában, Algériában, Palesztinában és Belaruszban jegyezték be.

Vlagyimir Putyin a minap adta utasításba a tömeges oltást Oroszországban. Az orosz hatóságok közlése szerint eddig mintegy 1,5 millió embert oltottak be. 

Rovatok