Index Vakbarát Hírportál

Még egy új variáns jelent meg, az Egyesült Királyság már bezárkózott

2021. január 14., csütörtök 18:28

Az Egyesült Királyság közlekedési minisztere számos országból megtiltotta a szigetekre való belépést a Brazíliában megjelent új koronavírus-variáns miatt.

Grant Shapps miniszter a Twitteren több posztban jelentette be a hírt.

A miniszter azt írta: pénteken hajnali 4 órától kezdve lezárják a beérkező forgalmat az alábbi országokból:

Hangsúlyozta: erre amiatt van szükség, mert Brazíliában bizonyítottan megjelent egy új koronavírus-variáns.

Elmondta továbbá, hogy Portugáliából is lezárják a forgalmat, mivel az ország ugyancsak szoros kapcsolatokat ápol Brazíliával. Ugyanakkor az innen érkező áruszállítók továbbra is beléphetnek az országba, de csakis a szállítmányuk leadása végett.

A korlátozások nem érintik a brit és ír állampolgársággal vagy az Egyesült Királyságban lakhellyel rendelkező személyeket, azonban érkezésüket követően nekik is tíz napig karanténban kell maradniuk – tudatta a miniszter. 

Boris Johnson brit miniszterelnök még szerdán úgy nyilatkozott, hogy „nagyon aggódik” az új mutáció megjelenése miatt.

Mi ez az új variáns már megint?

Az új mutáció – az eddigi feltételezések szerint – tavaly december közepén jelenhetett meg a Brazília északnyugati részén található Manaus városában. Vizsgálata egyelőre még korai stádiumban jár.

A kutatók egyelőre még annak a lehetőségét is fenntartják, hogy ez a mutáció

akár súlyosabb lefolyású betegséget is okozhat, vagy a vakcinákkal szemben is immunisnak bizonyulhat. 

A variáns annyiban hasonlít a Dél-Afrikában megjelent vírusváltozathoz, hogy ebben is megtalálható az E484K nevű különleges tüskeprotein, amely a korábbi fertőzések, illetve az oltás révén kialakult rezisztenciát csökkenti. 

Ezenfelül a brazil mutáció azoknál az úgynevezett receptorkötő doméneknél (RBD) is tartalmaz jelentős változásokat, amelyekben a vakcinák is kifejtik hatásukat. 

A tudósok azt is megállapították, hogy az új variáns terjedése nagyban hozzájárulhatott ahhoz is, hogy Brazíliában gyors ütemben nőttek az esetszámok az utóbbi időben. 

A kutatók épp ezen tényezők miatt igyekeznek minél gyorsabban megvizsgálni a brazíliai variánst és megállapítani, hogy annak elterjedése milyen következményekkel járhat. 

Eddigi ismereteink szerint Brazília mellett a variáns már Japánban is megjelent. 

Rovatok