Index Vakbarát Hírportál

Citu: nincs forrás 40 százalékos nyugdíjemelésre

2021. január 14., csütörtök 15:23 | aznap frissítve

Románia nem engedhetett meg magának 40 százalékos nyugdíjemelést tavaly, és ugyanez érvényes 2021-re is – mondta a kormányülést követően Florin Cîțu miniszterelnök. Cîțu az alkotmánybíróság tegnapi döntésére reagálva kijelentette: a nyugdíjak növelése a kormány által vállalt ütemterv szerint fog megvalósulni. A román alkotmánybíróság elutasította a kormány még októberben benyújtott óvását, és megállapította, hogy megfelel az alkotmánynak az úgynevezett nyugdíjpont értékét 40 százalékkal megemelő törvény. (A nyugdíjpont egy olyan alapérték, amelynek révén, különböző szorzók segítségével, kiszámolják a konkrét nyugdíjakat.)

A román kormányfő közölte: az alkotmánybíróság döntése után a szóban forgó jogszabály sorsáról az államfő dönt; vagy kihirdeti avagy visszaküldi a parlamentnek, újbóli megfontolásra – írta a Transindex az Agerpress írása nyomán.  

A nyugdíjpont értéke jelenleg 1442 lej Romániában. Ha a nyugdíjpontot 40 százalékkal növelték volna szeptemberben, akkor elérte volna az 1775 lejt. Ez több mint 34 milliárd lej, azaz a GDP csaknem három százaléka, plusz terhet róna a költségvetésre.

Rovatok