Index Vakbarát Hírportál

Huszonnégy órás zárlatot rendeltek el Libanonban

2021. január 14., csütörtök 18:43

Napi 24 órás, azaz teljes kijárási tilalom kezdődött csütörtökön Libanonban a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében.

Az üzletek közül csupán a pékségek és a gyógyszertárak maradtak nyitva, a nagyáruházak csakis házhozszállítással működhetnek tovább. A lakosoknak külön engedélyt kell kérniük, hogy elhagyhassák lakhelyüket, ha orvoshoz, gyógyszertárba, kórházba vagy repülőtérre kell menniük. Az engedély csupán egyórányi időtartamra szól – írja az MTI a dpa német hírügynökségre hivatkozva. 

A teljes zárlat terve már a múlt héten kiszivárgott, ami pánikvásárláshoz vezetett. 

A Közel-Kelet országai közül Libanon az egyik, amelyet leginkább sújt a járvány.

A kórházak intenzív osztályain már nincs szabad ágy, a napi új fertőzöttek száma  rekordot döntött a múlt héten, ötezer fölé szökött fel a hatmilliós lakosú országban. 

Ezt tetézi, hogy az ország mintegy 14 ezer orvosa közül 500 hagyta el a válságok sújtotta Libanont, még nagyobb nyomást helyezve a maradókra. 

Libanon a járvány kezdetét jól kezelte, ám a karácsonyi ünnepek előtt - más országokkal ellentétben - lazított a szigoron: kinyithattak az éttermek és a bárok. A hatóságok annak reményében engedélyezték ezt, hogy a külföldről hazatérő libanoniak költekezni fognak és némi lendületet adnak a halódó gazdaságnak. Hozzávetőleg 80 ezren érkeztek haza, és december végén elkezdett a vírus miatti megbetegedések száma emelkedni. 

A törvényhozás várhatóan pénteken ül össze, hogy szavazzon a Pfizer/BioNTech beszerzéséről szóló törvénytervezetről. Jóváhagyás esetén az első szállítmányok jövő hónapban érkeznek meg a közel-keleti országba. 

Rovatok