Index Vakbarát Hírportál

Egy fontos ember még nem döntötte el, hogy Trump ellen szavaz-e

2021. január 14., csütörtök 14:46 | aznap frissítve

Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője még nem döntötte el, hogyan fog szavazni a Donald Trump amerikai elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment).

A politikus az eljárást elindító szerdai képviselőházi szavazás után azt írta párttársainak címzett levelében: majd a szenátusban előadott jogi érvek alapján fog határozni, hogy ő maga megszavazza-e Trump elmozdítását.

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta az impeachment megindítását Trump ellen lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. Az előterjesztést 232 szavazattal fogadták el 192 ellenében. Tíz republikánus párti képviselő is támogatta 222 demokrata párti mellett az impeachment megindítását.


McConnell a képviselőházi voksolást követően kijelentette, hogy a felsőház legkorábban január 19-én ülhet össze az ügyben, így az eljárás átcsúszna a demokrata párti Joe Biden elnökségének első napjaiba.


A szenátus republikánus párti többségének vezetője közleményt adott ki arról is: a kongresszusnak és a kormányzatnak jövő héten teljes mértékben arra kell összpontosítani, hogy lehetővé tegyék az új elnök biztonságos beiktatását és a rendezett hatalomátadás lebonyolítását.

Egy név nélkül nyilatkozó republikánus forrás szerint McConnell privát beszélgetésekben kifejtett nézetei szerint Trump olyan jogsértéseket követett el, amelyek lehetővé teszik az impeachment megindítását. A pártstratégiával foglalkozó forrás szerint McConnell a képviselőházi demokraták indítványát arra használhatja fel, hogy „leválassza” a Republikánus Pártot a megosztóvá vált leköszönő elnök személyétől.

Pedig a republikánusok többsége még nem vált le Trumpról

Bárki, aki azt hiszi, hogy Trummpnak politikailag befellegzett, téved – állapítja meg az Axios amerikai hírportál a kedden és szerdán az Ipsos közvélemény-kutatóval végzett felmérésére hivatkozva. Emlékeztet:

A republikánus képviselők közül tízen szavazták át, amely elenyésző a teljes létszám mellett. 

A közvélemény-kutatásból pedig az derül ki, hogy

A republikánus szavazókon között is megoszlanak a vélemények, különösen ha Trump-támogatókra és hagyományos republikánusokra osztjuk fel a őket.

Mike Allen, az Axios főszerkesztője ráadásul arról számol be, hogy kongresszusi republikánusok annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy Trump fontos szerepet fog játszani pártjukban a 2022-es időközi, valamint a 2024-es elnökválasztásban, még úgy is, ha a szenátus az impeachment nyomán eltiltja a közhivatal betöltésétől. 

Bár annak is csekély az esélye, hogy a szenátus elítéli, mivel ezzel mártírrá válna, ami többet ártana, mint segítene – írj az Axios. Tucker Carlson, a Fox News megmondóembere úgy fogalmazott: 

Az impeachmentnek az elnök hivatali idejének utolsó hetében történő elindításával a kongresszus nem fogja hitelteleníteni Trumpot a republikánus szavazók körében. Valójában erősíteni fogja. Egyértelmű!

Még nem tudni

Az impeachment ügyében a végső szót a felsőház mondja majd ki, amely csak kétharmados többséggel ítélheti el Trumpot. Ez azt jelenti, hogy a republikánus többséggel rendelkező, száz fős felsőházban legalább 17 republikánus szenátornak kellene megszavaznia Trump felelősségre vonását. Egyelőre nem világos, hogy erre ténylegesen hány republikánus szenátor lenne hajlandó, ahogy az sem, mennyire bénítaná meg Biden elnökségének első napjait az, ha a szenátus az alkotmányos vád tárgyalásával tölti az idejét. 

A szenátus emellett, külön szavazáson egyszerű többséggel eltilthatja Trumpot közhivatal viselésétől a jövőre nézve, így például nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson.

Rovatok