Index Vakbarát Hírportál

Szerbiában a Szputnyik V. a legnépszerűbb vakcina

2021. január 14., csütörtök 16:27

Holnap kezdődik annak az első ezer, 75 év feletti szerbiai lakosnak a koronavírus elleni beoltása, akik az eUprava portálon keresztül, online igényelték a vakcinát – írta a Pannon RTV a Tanjug értesülésére hivatkozva. Ma reggelig összesen 175 ezer igény érkezett a koronavírus elleni védőoltásra ezen a platformon keresztül.  Az igénylők közül 50 ezren mondták azt, hogy bármelyik gyártmányú oltás megfelel nekik.

Szerbia olyan helyzetben lesz majd, hogy a lakosságának 80 százalékát be tudja oltatni – erre számít Aleksandar Vučić.

A szerb elnök jelezte: már telefonon is kérhető a koronavírus elleni védőoltás Szerbiában. A nagy érdeklődésre valót tekintettel újabb telefonvonalakat nyitnak majd a vakcinaigényléshez. Vučić elárulta, hogy egyelőre idős szülei sem kapták meg a védőoltást, és senki a családjából. Ő maga mindenképpen vár a beoltással, ki fogja várni a sorát. A szerb államfő azt mondta, mindegy neki, melyik gyártó vakcináját adják majd be neki.  

Egyébként a Szputnyik V koronavírus elleni orosz védőoltás a legnépszerűbb a szerbiai lakosok körében 

– erről tanúskodnak az eUprava portálon kitöltött online igénylések, tudta meg a Blic. Az orosz vakcinától csak leheletnyire van lemaradva a Pfizer-féle amerikai-német védőoltás.  

Hónapok múlva kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát az egészséges fiatalok az oltási terv szerint Szerbiában. Először a Covid-részlegek és kórházak dolgozóit, az idősotthonok lakóit, majd a 75 évnél idősebbeket és a 65 évnél idősebb krónikus betegeket oltják be. Őket követik a fiatalabbak, akik alapbetegséggel rendelkeznek, majd az állami szervek alkalmazottai élhetnek az oltással illetve a tanügyesek. A fiatal, egészséges személyek kapják meg legutoljára a vakcinát, ha kérik, de arra nem kell egy évet várniuk.

Rovatok