Index Vakbarát Hírportál

Új rakétákkal parádéztak Észak-Koreában

2021. január 15., péntek 08:05 | aznap frissítve

Észak-Koreában katonai díszszemlét tartottak csütörtökön a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére, amelynek során új rakétákat is bemutattak – írja az MTI.

A KCNA állami hírügynökség pénteki jelentése szerint az ország vezetője, Kim Dzsong Un a főváros, Phenjan központjában megszemlélte a katonai parádét, amelyen számos fegyverzet között bemutattak egy tengeralattjáróról felbocsátható ballisztikus rakétát is.

A rakétákat – amelyek Pukguksong-5 néven lettek rendszeresítve – az észak-koreai állam tévé „a világ leghatalmasabb fegyvereinek" nevezte. A katonai szakértők egyelőre még csak találgatják, hogy ezek a fegyverek mennyivel fejlettebbek a tavaly októberben bemutatott Pukguksong-4-es rakétáknál.

Észak-Korea utoljára október 10-én tartott díszszemlét, akkor a Koreai Munkapárt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából.  

Most amiatt vonultak fel a katonák, hogy a napokban öt év óta most először tartottak pártkongresszust.

Kim Dzsongun a most befejeződött pártkongresszuson azt ígérte, hogy tovább erősíti Észak-Korea nukleáris arzenálját, mert az Egyesült Államok egységesen szembeszáll Észak-Koreával.

Washingtont országa legnagyobb ellenségének minősítette, attól függetlenül, hogy ki ül az elnöki pozícióban.

Hozzáfűzte a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) és az Egyesült Államok közötti új kapcsolat kialakításának kulcsa abban rejlik, hogy az Egyesült Államok visszavonja a Észak-Koreával szembeni „ellenséges politikáját".      

Kim Dzsong Unt a kongresszuson a Koreai Munkapárt párt új főtitkárává választották. Az észak-koreai vezető ezzel megszerezte magának a 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsong Il halála óta betöltetlen tisztséget.

Rovatok