Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a holland kormány

2021. január 15., péntek 15:00

A Mark Rutte kormányfő vezette holland koalíciós kormány bejelentette lemondását a hónapok óta nagy port kavaró családtámogatási botrány miatt. Rutte és miniszterei március 17-ig, a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látják el feladataikat – írja az MTI a holland miniszteri tanács pénteki tájékoztatására hivatkozva.

Mint megírtuk, 2012-től kezdődően több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság csalóként kezelte őket. Megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, valamint számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket. Ez legtöbbször olyan családoknál fordult elő, ahol a szülőknek kettős állampolgársága volt. A nemzeti ombudsman és a holland parlament vizsgálóbizottság is arra a következtetésre jutott, hogy az adóhatóság megsértette a jogállamiságot, figyelmen kívül hagyta a gyermekjogokat, és több családot lehetetlenített el anyagilag.

A holland zöldek vezetője, Jesse Klaver a Twitteren üdvözölte a hírt mint a „legjobb döntést" Hollandia szempontjából – írja a dw.com. A politikus úgy fogalmazott:

ez egy új kezdet. Egy fordulópont, a pillanat, amikor újraépítjük a jóléti államot.

Rovatok