Index Vakbarát Hírportál

Krajčí: Veszélyben forog az AstraZeneca gyártó vakcinájának engedélyeztetése

2021. január 15., péntek 13:47

A szlovák egészségügyi miniszter szerint bár képesek lennének akár százezer embert is letesztelni, ám a járvány terjedését így sem tudnák ellenőrzésük alá vonni. Marek Krajčí szerint az országos tesztelés lehet a megoldás vagy pedig a járások határainak a lezárása, hogy az emberek ne mozoghassanak az egyes járások között, legfeljebb negatív teszttel – írta az Újszo.com.

Közben a Szlovák Orvosi Kamara elnöke, Marián Kollár a minap azt mondta: Szlovákia jelenleg nem engedhet meg magának egy országos általános tesztelést, mert az több kockázattal jár, mint amennyi hozadéka lehet. Szerinte a megoldás a korlátozások fenntartása, illetve a járványfészkekben megvalósított tesztelés kombinációja lehet. Kollár az általános tesztelés kockázatát abban látja, hogy annak kivitelezése során „emberek nagy tömegei” találkoznak a tesztállomásokon – jelentette az MTI.

Krajčí arról is beszélt, hogy veszélyben forog az AstraZeneca gyártó vakcinájának regisztrácója, amely SÚLYOS gondot okozhat, így jelentősen kitolódhat a lakosság beoltásának ideje.

A miniszter úgy véli: a lakosság beoltása leghamarabb a késő nyári illetve a kora őszi hónapokban érhet véget.  

Az utóbbi 24 órában több mint 2700-zal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Szlovákiában. A tesztek csaknem 23 százaléka pozitív volt. Csütörtökön 102 beteg hunyt el. A kór miatt több mint 3 200 beteget kezelnek kórházban: közülük 251 pácienst az intenzív osztályon, 279 beteg pedig mesterséges lélegeztetésre szorul.

Rovatok