Index Vakbarát Hírportál

Ezreket öltek meg Buchenwaldban, most szánkópályának használják a koncentrációs tábor területét

2021. január 15., péntek 14:59

A türingiai Weimar város fölötti erdős dombok közé építették, a nácik által 1937 és 1945 között működtetett buchenwaldi koncentrációs tábor területére sokan nem tiszteletüket járnak leróni, hanem szánkózni.

Az Ettersberg domb déli lejtőjén egy óriási temető található, amely áldozatok sokaságának nyújt végső nyughelyet.

A probléma az, hogy a lejtő jelenleg közkedvelt helyszíne lett a téli sportok szerelmeseinek.

A sporttevékenység egyébként tilos a koncentrációs tábor területén, a múlt hétvégén mégis szánkónyomokat találtak a tömegsírok felett. A járványhelyzet miatt lezárták a türingiai sípályákat és más sporttelepeket, ezért az egykori koncentrációs tábor területére járnak ki a környékbeliek – mondta a BBC-nek Rikola-Gunnar Lüttgenau történész.

Az immár múzeumként működő tábor menedzsmentje figyelmeztetett: a téli sportok űzésével kegyeletsértést elkövetőket fel fogják jelenteni a hatóságoknál – írja a BBC.

A kegyeletsértést pénzbírsággal büntetik Németországban, de nem úgy tűnik, hogy elrettentő hatással lenne az elkövetőkre.

Egyre többen hagyják figyelmen kívül, hogy emberek százezrei szenvedtek a táborban, és tízezrek haltak meg a nácik kegyetlensége miatt: sokan lovagolni és motorozni járnak a területre

– panaszolta a történész.

A tábor kifejezetten nagy területen fekszik, mivel központi épületei mellett több szatellittáborból áll. A nácik mintegy 280 ezer embert börtönöztek be ide, főként zsidókat, romákat, homoszexuálisokat, az ellenállási mozgalom tagjait és szovjet katonákat. Több mint 56 ezer fogoly vesztette itt életét. Később a szovjetek ugyanitt rendezték be 1945 és 1950 között a kettes számú különleges tábort, ahová a vélt és valós náci bűnösöket gyűjtötték össze.

A náci működtetésű Buchenwaldot amerikai katonák szabadították fel 1945-ben. Holttestek hegyeit, kínzószobákat és egy krematóriumot találtak, a katonákat pedig csontsovány túlélők fogadták. Dwight D. Eisenhower volt amerikai elnök és a szövetséges erők főparancsnoka a tábor felszabadítása után azt mondta: addigi életében még semmi sem sokkolta olyannyira, mint az a látvány, ami ott fogadta.

Rovatok