Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték a vakcinák második dózisának beadását Olaszországban

2021. január 17., vasárnap 19:49

A római Spallanzani járványkórházban adták be elsőként a vakcinák második dózisát vasárnap, az oltások folytatását azonban nehezíti a Pfizer-BioNTech szállítmányok késése – írja az MTI.

Az oltóanyagot elsőként az a százharminc egészségügyi dolgozó kapta meg, akiket december 27-én oltottak be először. Domenico Arcuri járványbiztos közlése szerint mintegy harminc százalékkal kevesebb érkezik a jövő hétre várt Pfizer-BioNTech vakcina-szállítmányból. Az amerikai gyógyszergyár december vége óta már háromszor adott át 470 ezer adagot Olaszországnak. A következő napokban várt újabb több mint 562 ezer dózisból viszont 165 ezerrel kevesebb fog érkezni.

Az egészséggel nem lehet tréfálni

– hangoztatta Domenico Arcuri, reményét fejezve ki, hogy a késés nem haladja meg az egy hetet, máskülönben az olasz kormány jogi lépéseket tesz – tette hozzá.

Az egészségügyi tárca vasárnap délben közölt adatai szerint eddig már több mint 1 123 000 oltást adtak be, ugyanakkor a halálos áldozatok száma meghaladta a 82 ezret.

Vasárnaptól ismét vörös zónának, kiemelten járványveszélyes térségnek számít Lombardia, Bolzano város és térsége, valamint Szicília. A sziget kormányzója maga kezdeményezte a tartomány zárlat alá helyezését, Lombardia és Bolzano viszont bírósághoz készül fordulni a szigorításokkal szemben.

További tizenegy tartomány közepesen veszélyes, narancssárga színű fokozatba került, ami azt jelenti, hogy a városok, települések területét nem lehet engedély nélkül elhagyni. Hat régió sárga, alacsonyan veszélyeztetett, közöttük van Toszkána és Campania.

A vasárnapi adatok szerint az utóbbi egy napban több mint 12 ezer új beteget diagnosztizáltak, azonban ez is csökkenést jelent a korábbi több mint 16 ezerhez képest. A betegek közül 377-en haltak meg, így az elhunytak száma elérte a 82 177-et.

Rovatok