Index Vakbarát Hírportál

Ujgurokat vakcináért: embertelen üzlettel vádolja a török kormányt az ellenzék

2021. január 17., vasárnap 14:34

Azzal vádolják Törökországot, hogy a koronavírus elleni oltóanyagért cserébe Kínának átadja az ujgurokat − írja a Busines Insider.

Törökország azt tervezte, hogy december 11-én megkezdi az oltások beadását, de csak a hónap végén, december 30-án kapták meg az első adag oltóanyagot. Az ország Kínával december 27-én állapodott meg a vakcinák szállításáról.

Az ellenzéki képviselők összefüggésbe hozták az oltás késleltetését és a Kínával 2017-ben aláírt kiadatási szerződés ratifikálását a decemberi Országos Népi Kongresszuson − írja a Guardian. A szerződést az állami média szerint terrorizmusellenes célokra használják fel. Az ellenzék kritizálja ezt, és felszólította a kormányt, hogy ne hagyja a szerződést „az üldözés eszközévé” válni.

Egyesek szerint Ankara nyomás alatt áll, ki kell adnia az ujgurokat az oltásért cserébe. Az ujgurokat etnikai, nyelvi és vallási nézetek is Törökországhoz kötik, ahol a becslések szerint mintegy 23 ezren kaptak menedéket − írja az Al-Monitor. Az országban összesen mintegy ötvenezer ujgur él, ez a világ legnagyobb ujgur diaszpóracsoportja.

Lütfü Türkkan, az ellenzéki Jó Párt (The Good Party) elnökhelyettese szerint a török kormány megállapodást kötött Pekinggel, miszerint visszaküldenek néhány ujgurt a vakcinákért cserébe. Dilxat Raxit, az ujgurok világkongresszusának szóvivője úgy fogalmazott:

Ez a kiadatási szerződés azoknak az ujguroknak, akik még nem rendelkeznek török állampolgársággal, aggodalmat fog okozni.

Rovatok