Index Vakbarát Hírportál

Egy izraeli orvos szerint erősebben jelentkeznek a mellékhatások a második oltás után

2021. január 17., vasárnap 17:29

Az izraeli oltottaknál erősebben jelentkeztek a mellékhatások az oltás második dózisa után − írja az MTI a Jediót Ahronót című újság hírportáljára hivatkozva.

Két napig nem volt könnyű a második oltás után, de legalább tudom, hogy nem placebót kaptam

− nyilatkozta a lapnak a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagának második dózisával egy hete beoltott Itáj Gal nevű orvos, akinél 38,1 fokos láz, fejfájás és fáradtság jelentkezett az oltás után, mert a szervezete erőteljes ellenanyaggyártásba fogott a vakcina hatására, ami a kívánatos reakció az esetleges mellékhatások ellenére.  

Az újság több mint kétmillió oltás beadása után összefoglalta a második adag után gyakrabban megfigyelt nem kívánt, de általában enyhe tüneteket. A mellékhatást mutató esetek

Csaknem 2 millió beoltottból körülbelül 15, súlyos alapbetegségben szenvedő ember igényelt kórházi kezelést az oltás után. A vizsgálat megállapította, hogy a kórházba kerülésüket többnyire alapbetegségük, nem pedig az oltás okozta. Számos esetben találtak azonban lehetséges okozati összefüggést allergiás reakcióknál, az arcideg időleges gyengülésénél és lebénulásánál, valamint az ITP nevű, vérző pont megjelenését okozó betegségnél.

Az oltottak között 92 esetben jelentek meg különböző neurológiai tünetek, köztük rövid időn belül elmúló arcidegzsába, a szájban fémes vagy keserű íz és egyéb, még vizsgálandó reakciók.

A helyi tünetek gyakoribbak voltak, ezek közül fájdalom, bőrpír és duzzanat az oltás helyén, a kar ideiglenes mozgáskorlátozottsága, helyi elszíneződés, a nyirokcsomók duzzanata, kiütés vagy helyi gyulladás volt tapasztalható. Többen enyhe reakciókról, általános gyengeségről, fejfájásról, szédülésről, izomfájdalmakról, émelygésről, hidegrázásról, ízületi fájdalomról, hasi fájdalomról, hasmenésről, gyors pulzusról, hőhullámokról és étvágytalanságról számoltak be.

Eddig a mintegy 9,3 milliós lakosság 23 százaléka kapott oltást, ami azt jelenti, hogy Izrael továbbra is világelső a beadott oltások lakosságarányos mértékében. A 90 év felettiek 81,1 százalékát, a 80 és 90 év közöttiek 78,3 százalékát, a 70 és 80 év közöttiek 85 százalékát, a 60 és 70 év közöttiek 67,2, százalékát, az 50 és 60 közöttiek 44,9 százalékát oltották be.

Rovatok