Index Vakbarát Hírportál

Felszólították Európát, hogy mielőbb engedélyezze az oxfordi vakcinát

2021. január 18., hétfő 13:34

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari cég koronavírus elleni, közös fejlesztésű oltóanyagának mielőbbi engedélyezését szorgalmazta, miután EU-s és Európán kívüli kormányfőkkel videókonferencia keretében egyeztettek a járvány elleni küzdelemről − írja az MTI. A videókonferencián Ausztrália, Dánia, Görögország, Izrael, Norvégia és Csehország kormányfői vettek részt.

Központi kérdés volt az országok oltási stratégiája, a kormányfők egyetértettek abban, hogy a gyors és minél szélesebb körű oltás révén küzdhető le a világjárvány. Az osztrák kormányfő szerint minden hét számít, ezért Dániával és Görögországgal együtt 

felszólítják az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy a lehető leggyorsabban és bürokráciamentesen hagyja jóvá az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását a koronavírus ellen.

Ausztria kétmillió adag oltóanyaggal számol az első negyedévben az AstraZenecától, és már csak az engedélyeztetésre vár. A kancellár elismerte a Pfizer–BioNTech vakcina beszállítása körüli késlekedést, amely január hónapban 20 százalékos oltóanyag-kiesést jelent az országnak, de bízik abban, hogy februárban sikerül pótolni a kiesett mennyiséget. Kurz továbbá 

egységes uniós döntést szorgalmazott az utazási korlátozásokat illetően.

Szerinte ugyanis akkor lehet hatásos a küzdelem, ha az uniós országok egyforma beutazási szabályokat hoznak, elsősorban az unión kívüli országok tekintetében.

Ausztriában az elmúlt egy napon 1161 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 394 939 esetet regisztráltak. A koronavírus-betegséggel kórházban ápoltak száma 2007, az intenzív kezelésre szorulók 334-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid–19) szövődményeibe az elmúlt napon 40-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7082-re emelkedett.

Rovatok