Index Vakbarát Hírportál

Európának nem kell a kínai vakcina, de az orosz oltóanyagtól nem zárkózik el

2021. január 18., hétfő 11:52 | aznap frissítve

Interjút közölt a Népszava Peter Liesevel, az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivőjével, aki a koronavírus -járvány idején orvosként is dolgozik.

Az oltási kampány lassúságáról szóló vádakra a politikus azt válaszolta, hogy

az összefogásnál minden csak rosszabb lenne. Újabb káosz keletkezne, ha a határellenőrzés nélküli Európai Unióban minden ország a saját stratégiáját követné. Különösen a kisebb tagállamok járnának rosszul, hiszen nem lenne erős érdekérvényesítő erejük a tárgyalásokon. Magyarország, Szlovákia vagy Észtország egymagában nem tudná elérni azt, amit együtt elértünk. A jelenlegi tudásunk birtokában tavaly nyilván több Pfizer–BioNTech vakcinát rendeltünk volna. De személyes meggyőződésem, hogy Orbán Viktor sem tudott volna jobb megállapodást kötni, mint az Európai Bizottság, sőt inkább rosszabbat.

Liesevel a kínai vakcináról azt nyilatkozta, hogy

kevésbé biztonságos, mint azok, amelyeket Európában engedélyeztek. A Pfizer–BioNTech- és a Moderna-oltóanyag 94–95 százalékban megbízható, az AstraZeneca pedig azt ígéri, hogy speciális eljárással 90 százalékos védettséget biztosít. Ehhez képest a kínai Sinovacé 50 százalék körüli, ami jobb a semminél, de az európai polgárok számára elérhető készítmények sokkal jobbak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nincs is szükségünk a kínai vakcinára, egy szóval válaszolt: nincs.

Az orosz oltóanyagról ezzel szemben azt mondta, hogy 

a Szputnyik V mögött komoly technológia áll, hasonló az AstraZeneca és a Johnson & Johnson készítményéhez. Putyin elnök azonban súlyos hibát vétett, amikor augusztusban bejelentette az engedélyezésének hírét. A jóváhagyás egy 100 főn elvégzett klinikai vizsgálatokon alapult, míg például a Pfizer–BioNTeché 44 ezer fős mintán. Ez nem nevezhető komoly tudományos eljárásnak.

Hozzátette, hogy ha a Szputnyik V-vel végigcsinálják a szükséges eljárást, és ugyanolyan eredményeket produkál, mint az AstaZeneca szere, akkor komoly oltóanyag lehet belőle. Az orosz tudósok kiemelkedők, az orosz politikusok azonban zűrzavart keltettek.

Rovatok