Index Vakbarát Hírportál

10 ezer eurós büntetés, ha jogtalanul jut előre valaki az oltási sorban

2021. január 19., kedd 15:04 | aznap frissítve

Zuzana Čaputová szlovák államfő aláírta a koronavírus világjárvány második hullámára reagáló törvénycsomagot. Az egyik módosítás értelmében tízezer eurós büntetés szabható ki abban az esetben, ha a Covid-19 elleni vakcinázás során valakit jogtalanul előnyben részesítenek, ignorálva az egészségügyi minisztérium által meghatározott sorrendet. A védőoltás beadható lesz az orvosi rendelőkön kívül is – írta az Ujszo.com 

Az egészségügyi asszisztens szakon tanuló harmad- és negyedéves, 18 évnél idősebb diákok önállóan, egészségügyi dolgozó felügyelete nélkül is elvégezhetik a szűrővizsgálatot. Az egészségügyi dolgozók önkéntesként is gyakorolhatják a hivatásukat.

A törvénycsomagban az is szerepel, hogy ha megtelik a szlovákiai kórházak kapacitása, és a pácienseket valamelyik szomszédos országban kell majd ellátni, a kezelés teljes költségét MEGtéríti az állam.  

Az álláskeresőket pedig nem fogják kizárni az álláskeresők névjegyzékéből pusztán azért, mert segítenek a járványellenes óvintézkedések végrehajtásában, például országos tesztelés alkalmával, vagy az oltóállomásokon.

Rovatok