Index Vakbarát Hírportál

Lassul a járvány terjedése Lengyelországban, félmillió embert már beoltottak

2021. január 19., kedd 15:55 | aznap frissítve

Lengyelországban több mint félmillió embert oltottak be keddig – közölte a lengyel egészségügyi minisztérium az MTI szerint. 

Wojciech Andrusiewicz, a minisztérium szóvivője hangsúlyozta:

a járvány lassul ugyan, de a korlátozó intézkedések továbbra is érvényben maradnak. 

Lengyelországban kedden 4835 új fertőzést regisztráltak. Kizárólag koronavírus-fertőzést miatt 60 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 231 ember hunyt el.

Mindezt a szóvívő úgy értékelte, hogy a járvány terjedése valamelyest lassult. Az előző héten ugyanis több mint 40 ezer, az azt megelőző héten pedig mintegy 60 ezer új fertőzést jegyeztek. Az új fertőzöttek száma mellett csökkent a kórházi kezelésre szoruló betegek mennyisége is. 

Andrusiewicz egyúttal a korlátozó intézkedések betartásának fontosságára is felhívta a figyelmet és magasnak minősítette az utóbbi időben nem változó halálozási adatokat. Elmondta továbbá, hogy a múlt héten tesztelték az általános iskolák alsó tagozatos tanárait és a pedagógusok két százalékánál azonosították a fertőzést. 

Ez utóbbi azért fontos különösképp, mert Lengyelországban hétfőtől visszatértek a tantermekbe az első-harmadik osztályok diákjai. A többi korosztály távoktatásban maradt, a boltok, szállodák, éttermek, kulturális és sportintézmények működését érintő járványügyi korlátozásokat pedig a kormány január végéig meghosszabbította.

Akadozó szállítmányok – új beszerzések? 

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban december 27-én kezdték meg az oltóanyag beadását. Az Európai Unió programja által eddig több mint 62 millió adag oltóanyagot rendeltek, ami a teljes felnőtt lakosság beoltásához elegendő lenne. A megrendelt, kétdózisú Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinákból eddig 1 millió 260 ezer adag érkezett Lengyelországba.

Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője arra is hírre is reagált, hogy a Pfizer és a BioNTech hétfőtől átmenetileg csökkentette a szállítmányait. A politikus kiemelte: a már megérkezett vakcinák elegendőek ahhoz, hogy beadják a második dózist mindazoknak, akik már megkapták az első adagot. 

Dworczyk azt is elmondta, hogy az Európai Bizottsággal aláírt vakcinabeszerzési szerződés „messze áll a tökéletességtől". Ebben az összefüggésben kifogásolta azt, hogy Németország önállóan is beszerzett vakcinákat.

Hozzátette: a történtek fényében a varsói kormány elemzi annak lehetőségeit, hogy az uniós mechanizmuson kívül is vásároljon oltóanyagot.

Rovatok