Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság szeretné, ha a tagországokban nyárig beoltanák a felnőttek 70 százalékát

2021. január 19., kedd 07:49

Várhatón ma javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak, hogy március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 év felettiek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát. A közleményt, amely ezt tartalmazza ma akarja elfogadni az Ursula von der Leyen vezette testület – írta a Népszava.

Az Európai Bizottság még a hónap végéig szeretne megállapodást kötni a tagállamokkal az úgynevezett Covid19 oltási igazolványról („vakcinaútlevél”). Ezt gyakorlatilag minden országban elismernének. Az okmányok bemutatásával mentesülni lehetne a tesztelés és a karantén alól. A légitársaságok pedig akár mint az útlevél, vagy a személyazonosító igazolvány, kérhetik az utasoktól. 

A dokumentum bevezetéséről a tervek szerint csütörtökön tárgyalnak. Várhatóan tüzetesen fognak vele foglalkozni, mert egy hétfői online tanácskozáson már megállapodtak, hogy a témát alaposan körül kell járni. 

A nepszava.hu úgy tudja, Varga Judit igazságügyi miniszter egyetértett az igazolvány bevezetésének szükségességével. Felszólalásában hangsúlyozta: nyomást kell gyakorolni a gyógyszergyártókra annak érdekében, hogy tartsák magukat a szerződésbe foglalt kötelezettségeik teljesítéséhez, ugyanakkor nem tért ki sem a kínai, sem az orosz vakcinák beszerzésének előnyeire.

Rovatok