Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött Joe Biden miniszterjelöltjeinek meghallgatása

2021. január 19., kedd 19:07

Megkezdődött a Joe Biden megválasztott amerikai elnök által egyes kulcsfontosságú kormányzati tisztségekre jelölt személyek meghallgatása kedden, a szenátus illetékes bizottságaiban.

A washingtoni törvényhozás felsőházában ma meghallgatják a pénzügyminiszteri posztra jelölt Janet Yellent, Antony Blinken külügyminiszter-jelöltet, Lloyd Austin hadügyminiszter-jelöltet és Alejandro Mayorkas belügyminiszter-jelöltet, valamint a nemzeti hírszerzési igazgatói tisztségre esélyes Avril Hainest is. 

A szenátus hírszerzési bizottságában tartott meghallgatásán Avril Haines közölte,

hogy elsődleges fontosságúnak tartja a védekezést a kínai és más külföldi titkosszolgálati és befolyásolási műveletek ellen.

Leszögezte, az amerikai hírszerzési szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetőjeként a bizalom helyreállításán dolgozna, és mindig beszámolna az igazságról a döntéshozóknak, akkor is, ha ez „kényelmetlen" következményekkel járna. 

Haines beszédében „rendkívül nyugtalanítónak” nevezte a kongresszus épületének január 6-i ostromát, és hozzátette, hogy bár a fenyegetést jelentő hazai csoportokkal a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium foglalkozik elsősorban, vezetése alatt a DNI is támogató szerepet játszana a veszély pontos felmérésében.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatóhelyettese kiemelte továbbá, hogy szerinte a hírszerzési munkában nincsen semmi helye a politikának.

Alejandro Mayorkas a belbiztonsági bizottság ülésén „borzasztónak” nevezte a Capitolium ostromát, és rámutatott, hogy a hatóságoknak van mit tanulniuk a történtekből. Ígéretet tett arra, hogy amennyiben jóváhagyják a kinevezését, mindent el fog követni, hogy ilyen események ne történhessenek meg még egyszer.

Megválasztása esetén az egykori szövetségi ügyész lenne az első spanyol-amerikai származású ember, egyben pedig az első bevándorló volna a tárca élén.

Az alkotmányos előírások értelmében a kinevezéseket a szenátus plenáris ülése szavazza meg a szakbizottsági jóváhagyást követően.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy a mostani jelöltek kinevezése még Biden szerdai beiktatásáig megtörténik.

Rovatok