Index Vakbarát Hírportál

Sok tekintetben változást hozhat Merkel utódja

2021. január 19., kedd 15:15

Magyarország számára pozitív változást jelenthet az, hogy Armin Laschet lett a CDU új elnöke, illetve ezáltal a kancellári tisztség fő várományosa – írja elemzésében a XXI. Század Intézet.

A német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökét múlt hét szombaton választották meg

Ezzel Laschet a gyakorlatban nemcsak a CDU elnöki székében váltotta  Angela Merkelt, hanem egyben a német kancellári tisztség legjelentősebb várományosa is lett. 

A politikus hosszú és változatos tisztségekkel fémjelzett politikai karriert tudhat maga mögött: 1994 óta volt már német parlament és Európai Parlament képviselője, valamint Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke is. 

A XXI. Század Intézet szerint Armin Laschet – ha kancellárrá választják – akkor,

VÁRHATÓAN ANGELA MERKEL POLITIKÁJÁT FOGJA FOLYTATNI, 

de bizonyos kérdésekben eltérő politikát fog folytatni elődjével szemben.

Ezek közé tartozik:

A kutatóintézet szerint Laschet Magyarországgal szemben is kedvezőbb hangnemet fog megütni, mint elődje.

Igaz lehet ez egyrészt a bevándorláspolitika terén, mivel az elmúlt években többször is úgy nyilatkozott, hogy nem lenne szabad többségi döntés meghozatalával kötelezni az Európai Unió tagállamait a bevándorlók befogadására.

Emellett fontosnak tartják azt is, hogy a politikus egyelőre tartózkodott attól, hogy bírálja a magyar kormányt, sőt, kifejezetten pozitív nyilatkozatokat tett Magyarországról. Fontos szempont lehet továbbá az is, hogy az által vezetett Észak-Rajna-Vesztfália tartományból már eddig is sok befektető érkezett Magyarországra, és elképzelhető, hogy a jövőben még nagyobb gazdasági együttműködés alakul majd ki a felek közt. 

Az intézet ugyanakkor kiemelte: mindez csak akkor valósulhat meg a gyakorlatban, ha – a számításoknak megfelelően – Laschet lesz a CDU és CSU koalíciójának kancellárjelöltje az idén szeptemberben eseményes választáson. A fő kihívója ezért a tisztségért Markus Söder, a CSU vezetője lehet.

Ugyanakkor azt érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi húsz évben mindig a CDU adta a koalíció kancellárjelöltjét. 

A hivatalos jelöltállításra márciusban kerülhet sor, amikor a két párt közösen dönt majd a kancellárjelölt személyéről.

Rovatok