Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: legyen állandó EBESZ-képviselet Kárpátalján

2021. január 19., kedd 17:34


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak nem fontos az őshonos kisebbségek felkarolása.

Sok esetben a magyarokat fizikailag fenyegető atrocitások történnek Kárpátalján, fenyegetik a magyarokat és családjaikat 

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. Szijjártó szerint látható, hogy az ukrán szélsőségesek nem akarnak meghátrálni, továbbra is agresszívan politizálnak. Ezért fontos, hogy a nemzetközi szervezetek — azon belül is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) — külön figyelmet szenteljen ennek a kérdésnek. 

Szijjártó Péter ezért arra kérte Kajrat Abdrahmanovot, az EBESZ tavaly decemberben kinevezett új kisebbségügyi főbiztosát hágai tárgyalásukon, hogy érje el,

a szervezet speciális ukrajnai megfigyelő missziója ne csak Ukrajna keleti, hanem nyugati végében is teljesítsen szolgálatot, állandó jelenlétet Létrehozva Kárpátalján.

A magyar külügyminiszter a jövő héten Kijevbe utazik, mert — mint fogalmazott — „a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani”.  A tárcavezető továbbra is hisz abban, hogy vissza lehet téríteni a két ország kapcsolatrendszerét a kölcsönös tisztelet talajára. Hozzáfűzte: az előrelépést az befolyásolja, miként „bánunk egymás kisebbségeivel”.

Rovatok