Index Vakbarát Hírportál

Az uniós biztos elmondta, hogy mivel van probléma vakcina-ügyben

2021. január 19., kedd 19:02 | aznap frissítve

Az Európai Unió adta a legnagyobb pénzügyi támogatást oltóanyagra a világon, tagállamaival együtt eddig 840 millió eurót bocsátottak a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés támogatására, amely kétmilliárd dózis oltóanyag felvásárlását tűzte ki céljául 2021 végéig

- mondta Sztella Kiriákidész az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa, Brüsszelben.

Hozzáfűzte: a testület már dolgozik egy olyan mechanizmus felállításán, amely lehetővé teszi az oltóanyagok hatékony elosztását az uniós határokon túl, olyan országokban, ahol alacsonyabb a jövedelmi szint, „még mielőtt a COVAX eszköz teljesen működőképessé nem válik”, és támogatja a gyártási kapacitás-fejlesztést is.

A biztos szerint e modell alapján például a nyugat-balkáni országokba és Észak-Afrikába is szállítanának vakcinákat, írta a távirati iroda. 

Az oltóanyag előállítással kapcsolatban elmondta: nem az unió és a vakcinagyártó cégek között megkötött szerződésekkel van a probléma, hanem azzal, hogy a gyártási kapacitások világszerte lassúak. 

Magyar vonatkozás

Jelenleg egyedül a rendelkezésre álló vakcina mennyisége fékezi az oltást – ezt már György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára mondta az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus közlése szerint

MAGYARORSZÁGON EDDIG MINDEN BEFUTÓ ADAG VAKCINÁT BEADTAK, 129 689 EMBER KAPOTT OLTÁST, 1643-AN PEDIG A MÁSODIK OLTÁST IS MEGKAPTÁK.

A következő szállítmányt szerdára várják, ez 35 685 ember beoltását teszi lehetővé. Az újabb szállítmányokra viszont egy-egy hetet kell várni.

Teljes társadalmi összefogásra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy akár az ütemezett, akár a tömeges oltási szakaszban minél több embert beoltsanak. Elegendő mennyiségű vakcina esetén.

AKÁR EGYMILLIÓ EMBERNEK A KÉT NAP ALATTI BEOLTÁSÁRA IS FEL VAN KÉSZÜLVE AZ OLTÁSI MUNKACSOPORT.

Rovatok