Index Vakbarát Hírportál

Több vakcina jóváhagyását tervezi a WHO

2021. január 20., szerda 20:24

Több nyugati és kínai koronavírus elleni oltóanyag jóváhagyását tervezi a következő hetekben és hónapokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy elláthassa a kis és közepes jövedelmű országokat − derül ki az ENSZ egészségügyi szervezetének egyik belső dokumentumából, amely a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott.

OROSZORSZÁG IS BENYÚJTOTTA A SZPUTNYIK V VÉDŐOLTÁS ENGEDÉLYEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOKAT A WHO-NAK, DE JÓVÁHAGYÁSI FOLYAMATÁNAK EGYELŐRE NINCS MENETRENDJE.

A kis és közepes jövedelmű országok Covid–19 elleni vakcinával való ellátására létrehozott COVAX szövetség legalább kétmilliárd védőoltást szeretne idén világszerte kiosztani, ebből legalább 1,3 milliárd adagot a szegény országoknak. A Reuters szerint azonban a program pénzhiánnyal küzd, a gazdag országok nagy mennyiségű vakcinát kötöttek le saját maguk részére − írja az MTI.

A január 7-ig frissített adatokra hivatkozó COVAX-dokumentum szerint a WHO sürgősségi engedélyeket bocsát ki.

Az AstraZeneca brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, az Indiai Szérum Intézet (SII) által gyártott védőoltást januárban vagy februárban engedélyezi a WHO, ugyanezen védőoltásnak a dél-koreai SK Bioscience által gyártott változatát pedig várhatóan február végén a dokumentum szerint. A vakcinán kívül a gyógyszerhatóságoknak engedélyezniük kell a különböző cégeknél folyó gyártási eljárást is. Az AstraZeneca vakcináját eddig Nagy-Britanniában hagyták jóvá, és közeljövőben hoznak döntést róla az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.

A COVAX programnak mintegy 400 millió adag, SII által gyártott AstraZeneca vakcináról van szerződése, további több száz millió adagra pedig nem kötelező érvényű előszerződése, de a lehetséges szállítás üteme bizonytalan.

A WHO december végén engedélyezte a Pfizer amerikai gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech vakcináját, amely idén több százmillió adag védőoltást szállított a gazdag országoknak. A Pfizer nem válaszolt a Reuters azon kérdésére, hogy van-e megállapodása a COVAX-szal, és vajon csak korlátozott mennyiséget szállít-e az idén a szövetségnek.

A dokumentum szerint a WHO február végére várja a Moderna amerikai biotechnológiai cég vakcinájának engedélyeztetését, amely a Pfizeréhez hasonlóan szintén RNS-hírvivő módszeren alapul.

Rovatok