Index Vakbarát Hírportál

A Szputnyik V bejegyzését kérelmezték a gyártók Európában

2021. január 20., szerda 13:37 | aznap frissítve

A Szputnyik V fejlesztői az orosz oltóanyag európai bejegyzését kérték – jelentette be szerdán a fejlesztést finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) az MTI szerint. 

Az RFPI közölte, hogy kedden az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) képviselő szakértők konzultációt tartottak a Szputnyik V fejlesztőivel az oltóanyag tudományos felülvizsgálata céljából. A nemzetközi tanácskozáson több mint 20 tudós vett részt.

A FEJLESZTŐK A SZPUTNYIK V NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELÉT KÉRTÉK ÉS ARRA SZÁMÍTANAK, HOGY A FOKOZATOS SZAKVIZSGÁLAT FOLYAMATA FEBRUÁRBAN MEGKEZDŐDIK.

Az RFPI szerint az EMA több szakvizsgálat eredménye alapján dönt majd arról, hogy bejegyzik-e az orosz oltóanyagot. Azt is közölték továbbá, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken megkezdi a Szputnyik V bejegyzési kérelem előtti szakvizsgálatát.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a tudományos felülvizsgálat a Szputnyik V uniós engedélyeztetésének első lépése. Az RFPI december 22-én folyamodott engedélyért az oltóanyag rendkívüli esetben történő alkalmazására,  engedélyeztetését pedig október végén kezdeményezték az EMA-nál – közölte. 

Rovatok