Index Vakbarát Hírportál

Letette az elnöki esküt Biden, új korszak kezdődik Amerikában

2021. január 20., szerda 17:49

Tizenhét elnöki rendeletet ír alá szerdán az új elnök, miután elfoglalta az Ovális Irodát. Elődje, Donald Trump számos rendelkezését semmisíti meg, megalapozva az Egyesült Államok szövetségi szintű politikájának új irányvonalát.

Joe Bident az Egyesült Államok történetében a legtöbb, 81,2 millió szavazattal választották meg elnöknek. A 78 éves elnök John F. Kennedy óta a második katolikus államfő, aki már a beiktatása után tizenhét elnöki rendelet aláírására készül, melyek egy része megsemmisíti elődje korábbi rendelkezéseit. Ezek lesznek a fontosabb intézkedések:

Egészségügy

Elrendeli az Egészségügyi Világszervezetből (WHO) történő kilépés folyamatának felfüggesztését, aminek keretében kinevezi dr. Anthony Faucit a világszervezetbe delegált küldöttség vezetőjének, aki a tervek szerint már csütörtökön felszólal az Egyesült Államok képviseletében a WHO végrehajtó tanácsában. Faucit egyébként már felkérte egészségügyi főtanácsadójának is. 

Ha már az egészségügynél tartunk, Biden 100 napig kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi intézményekben, és kéréssel fordul az ország államaihoz, hogy tegyék magukévá az intézkedést.

Létrehoz egy munkacsoportot, amely a koronavírus-járvány elleni védekezés koordinálásáért felel majd. A testület vezetője közvetlenül az elnöknek fog felelni. 

A járvány okozta gazdasági nehézségek miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülők érdekében március végéig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot, és haladékot ad szeptemberig a diákhitel-törlesztőknek is. Egyébként Biden már belengetett egy 1,9 billió dolláros gazdaságélénkítő csomagot is, amelyből az országos oltási programot finanszíroznák. Az új elnök azt szeretné elérni, hogy hivatali idejének első 100 napján 100 millió ember kapja meg a vakcinát. 

Klímavédelem

Biden elrendeli a párizsi klímaegyezménybe történő visszatérést. A klímavédelem jegyében visszavonja az Egyesült Államokat és Kanadát összekötő, amerikai őslakosok földjein áthaladó Keystone XL kőolajvezeték építési engedélyét, és utasítja a környezetvédelmi ügynökségeket, hogy vizsgálják felül Trump intézkedéseit, melyek hátráltatják a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Emellett moratóriumot rendel el az Alaszkai Természetvédelmi Rezervátum területén engedélyezett kőolaj- és földgázkitermelési fejlesztésekre. 

Diszkrimináció, egyenlőség

Az új elnök feloszlatja a Trump által létrehozott 1776 bizottságot, melynek a „hazafias oktatási programterv" kidolgozása volt a feladata. Utasítja az illetékes hatóságokat, hogy vizsgálják meg tevékenységüket a faji egyenlőség biztosítása érdekében az oktatásban. 

A szexuális beállítottság és a nemi indentitás alapú munkahelyi diszkrimináció megszüntetése ellen is rendeletet ad ki. 

Bevándorlás

A bevándorlás kérdésében is más utat választ, mint elődje. Először is leállítja a mexikói határfal építését, majd visszavonja a muzulmán országokat érintő beutazási tilalmat, megerősíti a bevándorló gyerekek jogait védő kormányzati politikát, és visszavonja a bevándorlásügyi hatóságok megerősítését szolgáló intézkedéseket. 

Borítókép: Getty Images Hungary. Fotós: Tasos Katopodis

Rovatok