Index Vakbarát Hírportál

Thaiföldön felségsértés, ha bírálják az oltási stratégiát

2021. január 20., szerda 15:03

A thaiföldi kormány beperelte egy betiltott ellenzéki párt vezetőjét felségsértés miatt, mert bírálta az ország koronavírus elleni oltási stratégiáját − adta hírül az MTI.

THAIFÖLDÖN FELSÉGSÉRTÉSHEZ NEM CSAK A KIRÁLY VAGY CSALÁDTAGJAI, ELŐDEI MEGSÉRTÉSE TARTOZIK, HANEM BÁRKINEK A BÍRÁLATA, AKIT AZ URALKODÓ NEVEZ KI, ÍGY A KORMÁNYÉ IS. FELSÉGSÉRTÉSÉRT AKÁR 15 ÉVI BÖRTÖN IS KISZABHATÓ.

Szanaszorn Dszuangrúngruankit, a betiltott Haladó Mozgalom vezetője a minap kritizálta, hogy a kormány túlságosan annak a cégnek a koronavírus-vakcinájára hagyatkozik a lakosság beoltásában, amely a királyi vagyonkezelő hivatal tulajdonában van, vagyis közvetlenül Maha Vadzsiralongkorn király irányítása alatt. Kormánytisztviselők a panasz benyújtásakor azzal érveltek, hogy a pártvezető egy interneten közvetített rendeezvényen kapcsolatba hozta az auralkodót az oltási stratégival, "elferdítette a tényeket, és ezzel megzavarta a lakosságot"

A mozgalom közölte, hogy senkit nem sértett Szanaszorn előadása, amelynek az volt a címe: Ki jut előnyhöz és ki nem a királyi vakcina révén? Pannika Vanics, a mozgalom egyik vezetője a Reuters  hírügynökségnek azt mondta: nyilvánvaló, hogy a kormány politikai célokra használja a felségsértésről szóló büntetőtörvényt. A kormány szóvivője erre úgy reagált: a végrehajtó hatalomnak nincs szüksége a törvényekre mint politikai eszközre. Pannika Vanics azt mondta:

A gazdasági problémák megoldására és a lakosság tömeges megbetegedésből való kilábalására koncentrálunk.

Éppen kedden példátlan szigorral büntettek meg Thaiföldön egy nőt az uralkodó megsértése és rágalmazása címén: 43 és fél évet kell börtönben töltenie a közösségi médiára feltöltött tartalmai miatt.

Rovatok