Index Vakbarát Hírportál

Trump: Büszke vagyok az elért eredményekre

2021. január 20., szerda 09:32

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök. „Befejezve hivatali időmet az Egyesült Államok 45. elnökeként, büszkén állok önök előtt amiatt, amit közösen elértünk” – mondta Trump a helyi idő szerint kedd délután közzétett, előre rögzített videoüzenetben. A büszkeségre okot adó vívmányok között említette az elnök a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, a gazdaság neki köszönhető fellendülését, a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését, Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálását, amelyet az ő kormánya hozott tető alá. „Új életre keltettük szövetségeinket, és felsorakoztattuk a világ nemzeteit Kínával szemben, ahogy senki korábban” – hangsúlyozta.

Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én vagyok az első elnök, aki nem indított új háborút.

– mondta Trump.

Úgy vélte: az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus-járvány idején.

Ezen a héten új kormányt iktatunk be, és imádkozunk, hogy sikerüljön neki Amerikát biztonságban és jómódban megtartani 

– fogalmazott videobeszédében Trump. Hozzáfűzte, hogy „a legjobb kívánságainkat küldjük és szerencsét is kívánunk nekik” – írta az MTI a Reuters nyomán.

A távozó elnök említést tett a szövetségi törvényhozás épületének január 6-i ostromáról is, amely miatt a képviselőház másodszor is alkotmányos felelősségrevonási eljárást indított ellene, kijelentve, hogy „a Capitoliumunk elleni támadás valamennyi amerikait elborzasztott. A politikai erőszak támadás minden ellen, amit mi, amerikaiak becsben tartunk. Ezt sohasem szabad eltűrni” – jegyezte meg.

Most, hogy arra készülök, hogy szerda délben átadjam a hatalmat egy új kormánynak, azt akarom, hogy tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet

 – közölte Trump. A leköszönő amerikai elnök mérleget vont: „Hűséges és örömteli szívvel és bizakodással távozom erről a magasztos helyről, és azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy hazánk és gyermekeink számára a legjobb még előttünk van.”

Rovatok