Index Vakbarát Hírportál

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Tunéziában

2021. január 20., szerda 09:09 | aznap frissítve

Ismét összecsapások voltak több tunéziai városban a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom ellenére.

A fővárosban a nagyrészt fiatalokból álló, több száz fős tömegből sokan köveket és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik az oszlatáshoz a könnygázon kívül egyes hírek szerint éles lőszert is használtak. A tuniszi belügyminisztérium eddig több mint 600 ember őrizetbe vételéről számolt be. 


  
A tüntetők az arab tavasz nyitányát jelentő tunéziai forradalom 10. évfordulója alkalmából vonultak az utcákra csaknem egy hete, és azóta folyamatosan tart a tiltakozóhullám. Tunéziában több évtizedes önkényuralom után országos népfelkelés űzte el az 1987 óta hatalmon lévő Zín el-Ábidín ben Ali elnököt a hatalomból. Azóta viszont az egyre romló gazdasági helyzet váltott ki általános elégedetlenséget a lakosság körében. 

Az afrikai országban a koronavírus-járvány miatt október óta este 8-tól kijárási tilalom van érvényben, csütörtöktől vasárnapig pedig teljes kijárási korlátozást rendeltek el, amelyet azonban a demonstrálók nem tartottak be.

Rovatok