Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia: lassan érkeznek a vakcinák

2021. január 20., szerda 11:05

Egyre több kritika éri a szlovák kormányt az oltási program tempója miatt, a szakértőkön és az ellenzéki képviselőkön kívül már a koalícióból is bírálják a lassú vakcinázást. Az egészségügyi miniszter szerint az Európai Unió stratégiáját követi az ország. Szlovákiába december 26-án érkezett meg a Pfizer és a BioNTech első vakcinaszállítmánya. Marek Krajčí egészségügyi miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy a kórházakban készen állnak a vakcinaközpontok kialakítására, és ha elég védőoltás érkezne az országba, akkor mindössze három hónap alatt képesek lennének beoltani a lakosság nagy részét.

Csaknem egy hónap elteltével azonban úgy tűnik, hogy a vakcinaszállítmányok mégsem érkeznek olyan gyors tempóban, mint ahogy azt az egészségügyi minisztériumban remélték

írta az Ujszo.com. A Pfizer és a BioNTech az utóbbi hetekben lelassította az oltóanyag kiszállítását, mivel átalakításokra volt szükség, hogy elérjék a gyártási kapacitásuk maximumát. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emellett jóváhagyta a Moderna oltóanyagát is, ám egyelőre ez a gyógyszergyártó cég sem képes olyan gyorsan előállítani a vakcinát, hogy több százezres vagy akár milliós nagyságrendű szállítmány érkezhessen Szlovákiába.

A szlovák egészségügyi tárca sokat remélt az AstraZeneca oltásától is, ám az elmúlt napokban problémák vetődtek fel a készítmény regisztrációjával kapcsolatban. 

A szlovák egészségügyi miniszter ennek ellenére sem zárta ki, hogy az EMA jóváhagyja az AstraZeneca oltóanyagát, viszont elképzelhetőnek tartja, hogy csak egy bizonyos korcsoport számára engedélyezik a beadatását. 

Ha az EMA mégsem engedélyezné a brit–svéd cég vakcináját, akkor Krajčí szerint az oltási terv jelentősen csúszna, és azok, akik nem tartoznak egyetlen kivételezett csoportba sem, talán csak nyár végén vagy ősz elején kerülhetnének sorra.

A tárcavezető elmondta, hogy Szlovákia számára 3,6 millió oltóanyagot rendeltek az AstraZenecánál. Az EMA várhatóan január 29-én dönt a készítményről.  Az egészségügyi miniszter a biztonság kedvéért további 600 ezer vakcinát rendelt a Pfizertől és ugyanennyit a Modernától, ám ezek feltehetően csak az év második felében érkeznek meg Szlovákiába.

Rovatok