Index Vakbarát Hírportál

A Biden-adminisztráció javasolni fogja Oroszországnak az Új Start szerződés meghosszabbítását

2021. január 21., csütörtök 21:22

A Joe Biden vezette új amerikai adminisztráció azt javasolja Oroszországnak, hogy

újabb öt évre hosszabbítsák meg az Új Start nukleáris leszerelési megállapodást,

amely február 5-én lejárna, közölték csütörtökön amerikai tisztségviselők.

Jake Sullivan, az új elnök nemzetbiztonsági tanácsadója (helyi idő szerint) csütörtök délután fogja előadni az amerikai javaslatot Oroszország washingtoni nagykövetének, közölték a névtelenséget kérő források.

A lépést Moszkva és Washington fontosabb szövetségesei szinte teljes bizonyossággal üdvözlik majd.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben arról beszélt újságírók előtt, hogy 

nem szabad olyan helyzetbe kerülnünk, hogy nincs érvényben korlátozás a nukleáris robbanófejek tekintetében,

márpedig az Új Start hatálya pár napon belül lejár. Emiatt arra kérte az Egyesült Államokat és Oroszországot, hogy hosszabbítsa meg, illetve később bővítse tovább a megállapodást.

Az Új Start az 1991-ben Mihail Gorbacsov akkori szovjet elnök és George H. W. Bush volt amerikai elnök által aláírt Start I. utódja. Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama volt amerikai elnök írta alá 2010-ben, és 2011-ben lépett hatályba. Bőven az alá korlátozza a két ország nukleáris arzenálját, mint amilyen a hidegháború idején volt. A két ország a megállapodásban vállalta, hogy nem telepítenek 700-nál több nukleáris töltetet célba juttatni képes rakétát és bombázót, 1550-nél több robbanótöltetet, és nem állítanak hadrendbe 800-nál több indítóállást.

Az Új Start közelgő február 5-i lejárata már egy jó ideje feszültség forrása volt a felek között, nem tudtak megállapodni a hosszabbítás feltételeiben. Donald Trump volt amerikai elnök ragaszkodott ahhoz, hogy Kínát is be kellene venni a nukleáris leszerelési megállapodásba, de 

Peking elutasította

az ötletet.

Rovatok