Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: az Egyesült Államok az EU mellett a legfontosabb stratégiai partner

2021. január 21., csütörtök 08:20

Az új amerikai vezetés hivatalba lépése nyomán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gratuláló levelet küldött az új elnök, Joe Biden kormányzatában részt vevő Antony Blinken külügy-, Gina Raimondo kereskedelmi és Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek.

Blinkennek szóló levelében kiemelte, hogy

az Egyesült Államok az Európai Unió mellett Magyarország legfontosabb stratégiai partnere és szövetségese,

és a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években kiemelkedő mértékben fejlődtek. Szijjártó Péter meglátása szerint a jelenlegi kivételesen jó viszony lehetőséget nyújt a két országnak, hogy szembeszálljanak a koronavírus-járvány miatt keletkezett kihívásokkal, és szorosabbá tegyék a transzatlanti együttműködést, amely létfontosságú az európai biztonság szempontjából.

Idén lesz száz éve, hogy a két ország között diplomáciai kapcsolat jött létre, és az évforduló a magyar miniszter szerint szintén lökést adhat a kétoldalú viszonynak. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormány ezután is a közösen osztott értékeken, a közös érdekeken és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést vár, ő pedig személyesen is a politikai, biztonsági, gazdasági és kulturális téren folytatott együttműködés előmozdításán dolgozik.

A külpolitikáról kifejtette, hogy Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok és Izrael erőfeszítéseit a Közel-Kelet tartós békéjének megteremtésére és az antiszemitizmus elleni fellépésre nemzetközi szinten, továbbá a térséget alkotó országok uniós csatlakozásának támogatójaként változatlanul üdvözli Washington törekvését a béke és a gazdasági virágzás előmozdítására a Nyugat-Balkánon is.

A NATO-n belüli együttműködés fontosságára utalva a miniszter emlékeztetett, hogy Magyarország számos nemzetközi katonai misszióban vesz részt, az elmúlt időszakban jelentős erőfeszítéseket tett védelmi költségvetésének növelésére, és legkésőbb 2024-re el is éri a szövetségi vállalásban szereplő kétszázalékos szintet. A védelmi beruházások nagysága a húszszázalékos küszöbnél nagyobb mértékben emelkedett, és több kétoldalú egyezmény is segíti a katonai partnerséget az Egyesült Államokkal – tette hozzá.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszternek gratulálva Szijjártó Péter arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek legyőzésében az amerikai kereskedelmi tárcának kulcsszerepe lesz.

Magyarország nagyra értékeli azt a sikeres fejlődést, amelyet az elmúlt években értek el a kétoldalú kereskedelemben, ezek megszilárdítására törekszik, és további lehetőségeket keres az együttműködésre a közös érdekek mentén – húzta alá. Kifejtette: Magyarország számára prioritás a szoros kapcsolatok fenntartása a globális nemzetközi gazdasági partnerek közé tartozó Egyesült Államokkal.

Jennifer Mulhern Granholm energiaügyi miniszternek a magyar külügyi és külgazdasági tárca vezetője egyebek mellett azt írta, hogy a kétoldalú együttműködés az energia területén is komoly mértékben fokozódott az elmúlt években, és az elért eredmények – köztük az energiabeszerzés többirányúvá tétele, illetve az amerikai cseppfolyósított gáz fogadására alkalmas kikötői terminál létesítése a horvátországi Krk szigeten – szilárd alapot nyújtanak ennek folytatásához. A kormány elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban, és kiemelt figyelmet fordít a megújuló energiaforrásokra, az atomenergia szerepét illetően pedig nagyon hasonló az álláspontja az amerikaihoz.

Rovatok