Index Vakbarát Hírportál

Feleannyi AstraZeneca-vakcina sem érkezik Európába, mint ígérték

2021. január 22., péntek 22:32 | három éve frissítve

Gyártási gondok miatt 60 százalékkal csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat az AstraZeneca brit gyógyszergyár.

Ez azt jelenti, hogy a március végéig beígért 80 millió adag helyett csak 31 millió adagot szállíthatnak az unió tagországaiba. 

Ezt egy magas rangú uniós tárgyalófél szellőztette meg a Reuters hírügynökségnek, de az értesülést a brit cég szóvivője is megerősítette az AFP francia hírügynökségnek – jelentette az MTI.

A gyártásban ráadásul olyan problémák merültek fel, melyek miatt

a második negyedévre ígért további 80 millió dózis sorsa is kétséges.

Az AstraZeneca ugyanis nem tudta megadni szállítási célkitűzéseit az április–júniusi időszakra. 

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó tisztviselő elmondta azt is, hogy az AstraZeneca belgiumi partnercégénél a Novasep vakcinagyárában felmerült problémák miatt csökkennek a beígért adagszámok.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én jelentette be, hogy megkapta az engedélyezési kérelmet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára, az engedélyezésről pedig várhatóan január végén fognak dönteni. Ezzel szemben a Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ideiglenesen már engedélyezte a brit vakcina magyarországi alkalmazását. 

„Bár nem volt határidő megjelölve a vakcinánk szállításának megkezdésére, ha meg is kapjuk az európai engedélyt, a mennyiségek kisebbek lesznek a tervezettnél az európai ellátási lánc egyik gyártási színhelyének teljesítménycsökkenése miatt” – mondta az AstraZeneca szóvivője.

Az Európai Bizottság eredetileg 400 millió adag vakcinát kötött le. Egy hete egyébként az amerikai Pfizer közölte, hogy a gyártásikapacitás-hiány miatt átmenetileg korlátozza az európai vakcinaszállítást. 

Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa Twitter-üzenetében elégedetlenségét fejezte ki a szállítások csökkentése miatt.

A feltételes engedélyezés fenntartásával ragaszkodtunk a pontos szállítási ütemtervhez, hogy a tagállamok megtervezhessék az oltási programot.

Rovatok