Index Vakbarát Hírportál

Jövő héttől Belgiumban se ki, se be

2021. január 22., péntek 21:30

A belga kormány által elrendelt intézkedések értelmében január 27-től a Belgiumba be- és kiutazókat csak nyomós indokkal engedik át az országhatáron. Ilyen lehet a családi kötelezettség vagy a tanulmányok folytatása – jelentette az MTI. 

Az utazási korlátozást a koronavírus-járvány és a vírusmutációk terjedésének visszaszorításával indokolták. Belgium eddig is, hivatalosan „határozottan nem tanácsolta” a külföldre utazást, ám ez kevésnek bizonyult. A brüsszeli kormány a szigorítással a tavalyi áldatlan helyzet ismételt kialakulását kívánja megelőzni, amikor is a tavaszi utazásokról hazatérők miatt a járvány rövid idő alatt szétterjedt az egész országban.

A szabályok nem csak a külföldiekre, hanem a helyiekre is vonatkoznak. A külföldről belépő belga állampolgárokra is hétnapos karanténkötelezettség vár, és a belépéshez két negatív tesztet kell felmutatniuk. Kivétel azért akad: az alapvető feladatokat ellátó munkaerőre és a közlekedésben dolgozókra ezek a rendelkezések nem vonatkoznak.

Miközben szigorítottak a ki- és beutazás feltételein, a belga kormány ugyanakkor engedményeket is tett, és a korábbi tervekhez képest enyhébb intézkedéseket hozott. A fodrászok, kozmetikusok és más szolgáltatásokban dolgozók február 13-ától újra fogadhatnak vendégeket. Persze annak a függvényében, hogy alakul a járványhelyzet az elkövetkező hetekben.

A 11,5 millió lakost számláló országot erősen sújtotta a járvány, a vírus helyi megjelenése óta, több mint húszezren haltak bele a Covid-19 okozta betegségbe. Az elmúlt héten hat százalékkal csökkent az új esetek száma, napi átlagban 1963 embernek lett pozitív a vírustesztje. Ugyancsak csökkent a halottak és a kórházi felvételek száma. Előbbi 9, utóbbi 8 százalékkal.

Rovatok