Index Vakbarát Hírportál

Kimaradhatnak az oltásból a bevándorló kórházi dolgozók Angliában

2021. január 22., péntek 19:28 | aznap frissítve

A Guardian értesülése szerint az egyik legnagyobb angol kórházban a személyzet számára közreadott útmutatóban az áll: nem olthatnak be senkit, akinek nincs társadalombiztosítási, azaz NHS-száma. 

A brit lapnak nyilatkozó egészségügyi forrás szerint

az utasítás azokat a külföldi ápolókat és az etnikai kisebbségekhez tartozókat érintheti, akiknek még nincs angol „TAJszáma". 

„Lényegében azt mondták nekünk, hogy fordítsunk hátat azoknak az embereknek, akik kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészségügyi szolgáltatás nyújtásában az országban” – fogalmazott a forrás.

A probléma abból adódik, hogy az NHS-szám nélküli alkalmazottak nem tudnak belépni az ország központi, úgynevezett immunizációs rendszerébe, melyben az oltási adatokat regisztrálják. Ennek következtében akinek nincs ilyen száma, annak nem is lehet oltást adni. 

A szóban forgó útmutatóban le is szögezik:

akinek nincs NHS-száma, azt nem szabad beoltani. 

A brit lap megjegyezte, hogy tudomása szerint több kórház is dolgozik a megoldáson: megkezdték az NHS-számmal nem bíró alkalmazottakat oltását, és a tervek szerint utólag – miután megkapták társadalombiztosítási számukat – fogják őket regisztrálni a központi adatbázisban.

A Guardian forrása szerint azért sincs sokaknak NHS-száma, mert még nem regisztráltak az egészségügyi hatóságoknál, vagy egyszer sem vették még igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, amivel hozzájuthatnának a szóban forgó azonosító számhoz. 

Rovatok