Index Vakbarát Hírportál

Moszkvában már gyerekeket is őrizetbe vettek

2021. január 23., szombat 12:47

Megkezdődtek a vizsgálati fogságban tartózkodó Alekszej Navalnij támogatására szervezett tüntetések Oroszország szerte. Az ellenzéki aktivista hívei a közösségi médiában több mint kilencven oroszországi városban szólítottak fel tüntetésre. Az orosz hatóságok előre figyelmeztettek, hogy a tüntetéseket nem engedélyezik, így várható volt, hogy a biztonsági erők nagy erőkkel vonulnak fel, és számos embert őrizetbe vesznek. A megmozdulások egyébként a koronavírus-járvány miatt hónapok óta be vannak tiltva. 

A legfrissebb jelentések szerint mindeddig több mint 350 embert vettek őrizetbe az ország különböző pontjain. 

Moszkvában hivatalosan helyi idő szerint délután két órakor, magyar idő szerint délben vette kezdetét a Puskin térre szervezett megmozdulás, ahol a rendőrség már meg is kezdte az ott gyülekezők oszlatását és az őrizetbe vételeket. A meduza.io hírportál tudósítása szerint eleinte azokat vitték el a rendfenntartók, akik transzparensekkel érkeztek a térre.

Helyi beszámolók szerint nagyjából ezer ember, köztük sok fiatal tartózkodik a Puskin téren, de számuk folyamatosan növekedik. Eközben egy hangosbemondó távozásra szólítja fel a jelenlévőket, emlékeztetve őket, hogy a tiltakozás hatóságilag nem engedélyezett. 

Egy videó tanúsága szerint gyerekek és fiatalkorúak is rendőrségi őrizetbe kerültek.

Az orosz hatóságok előzőleg nekimentek a TikTok közösségi appnak, ahol számos fiatal a tüntetéseken való részvételre bátorító tartalmat posztolt.

Több orosz oktatási intézmény súlyos következményekre figyelmeztette diákjait, ha tüntetni mennek szombaton – írja a The Moscow Times. 

Ahogy azt az Index is megírta, Navalnij stábjának több tagját is őrizetbe vették a szombati tiltakozás szervezése miatt. Kira Jarmist, az ellenzéki szóvivőjét kilenc nap elzárásra ítélték, míg Ljubov Szobolt, Navalnij ügyvédjét csütörtökön állították elő. Most úgy tűnik, elengedték, csak azért, hogy most szombaton újra őrizetbe vegyék a Puskin téren. 

Korábban pedig arról érkezett jelentés, hogy a hatóságok elvitték az ellenzéki moszkvai irodájának a vezetőjét, Oleg Sztepanovot. 

A mínusz harminc fokos hideg ellenére Oroszország második legnagyobb városában, Jekatyerinburgban már a délelőtti órákban megkezdődött a tiltakozási akció, amelyek résztvevőit 5 és 10 ezer főre becsülik. 

Dacolva a dermesztő hideggel, az orosz Távol-Keleten, Szibériában és a közép-oroszországi térségben is több ezrek vettek részt megmozdulásokon.

Vlagyivosztokban, amely 9 órával jár Magyarország előtt, már meg is tisztították az utcákat a tüntetőktől. Jakutszkban, a mínusz 52 fokos hideg sem tudta kedvét szegni az embereknek. 

Rovatok