Index Vakbarát Hírportál

A szomszédos országok vezetőivel beszélt elsőként Joe Biden telefonon

2021. január 23., szombat 08:39 | aznap frissítve

Először beszélt amerikai elnökként, szomszédos országok vezetőit, Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnököt hívta föl telefonon Joe Biden – adta hírül az MTI.

Az Egyesült Államok és Kanada hagyományosan jó kapcsolatot ápol egymással, ám az új amerikai elnök első intézkedései között rögtön egy olyannal indított, ami problémát jelenthet a két ország viszonyában, ugyanis leállíttatta az épülőfélben lévő Keystone XL kanadai–amerikai kőolaj- és gázvezeték építését, amit a kanadai államfő nyíltan bírált.

A vezeték már a megtervezésétől kezdve számos vitát idézett elő. Elvileg a tervek szerint naponta nyolcszázezer hordónyi kőolajat továbbítana a kanadai Alberta tartomány kőolaj- és földgázmezőiről a Texasi-öböl partjára Montana, Dél-Dakota, Nebraska, Kansas és Oklahoma amerikai államokon keresztül. 

Az Egyesült Államok negyvenhatodik elnöke nyíltan elmondta kanadai kollégájának, hogy 

ha nem állította volna le az építkezést, az nem illett volna egész gazdasági és környezetvédelmi politikájába, pedig ő erre ígéretet tett a választóinak

– tudta meg az AP hírügynökség egy meg nem nevezett kanadai kormánytisztviselőtől. 

Trudeau a telefonbeszélgetés előtt újságíróknak azt nyilatkozta, nem fogja engedni, hogy e nézeteltérés vagy más feszültséget okozzon a két ország között.

A két ország soha nem értett egyet mindenben, és nem is fog. Ez bármely amerikai elnök esetében így van, de a helyzet most olyan, hogy az átlagosnál sokkal jobban egyetértünk abban, hogy mi fontos, és mi érték. Nagy várakozással tekintek a közös munkára Biden elnökkel

– mondta Justin Trudeau.

Az északi szomszédok után a déli következett: López Obrador mexikói elnököt hívta fel Joe Biden. A két országnak korántsem olyan pozitív a kapcsolata, ami számos dologból adódik, és ezen Donald Trump politikája sem javított.

Az Egyesült Államok és Mexikó között régóta feszültséget okoz a migráció és a határon átnyúló drogkereskedelem.

Bár Mexikó vállalta, hogy feltartóztatja a Latin-Amerikából az Egyesült Államokba bejutni akaró illegális határátlépőket, ez nem igazán volt sikeres. Szűkszavúan annyit árultak el a két államfő telefonos beszélgetéséről, hogy „baráti hangulatú és tiszteletteljes” volt. 

Rovatok