Index Vakbarát Hírportál

Los Angeles-i érsek: Katolikus püspökeink nem pártkatonák

2021. január 23., szombat 10:48

José H. Gomez Los Angeles-i érsek, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke közleményt adott ki Joseph R. Biden, az Egyesült Államok 46. elnökének beiktatása alkalmából – tájékoztatott róla a Magyar Kurír katolikus hírportál. 

Imádkozom azért, hogy Isten ajándékozzon neki bölcsességet és bátorságot ennek a nagyszerű nemzetnek a vezetéséhez, segítse őt ezekben az embert próbáló időkben, segítse őt gyógyítani a pandémia okozta sebeket, enyhíteni a súlyos politikai és kulturális megosztottságot és egyesíteni az embereket a megújult elköteleződésben Amerika alapeszméi mellett, hogy egy és oszthatatlan nemzet lehessen az Isten színe előtt, amely elkötelezett a mindenkit megillető szabadság és igazságosság mellett. 

Számos témát érint az egyházi vezető a közleményében, elsősorban igyekszik tisztázni egyháza képviselőinek szerepét és meggyőződését.

A katolikus püspökök nem párthű szereplői nemzetünk politikai életének. Lelkipásztorok vagyunk, akik amerikaiak millióinak a lelkéért felelnek, és szószólók, akiknek felebarátaik szükségeiért kell közbenjárniuk

– fejti ki a Los Angeles-i érsek. 

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke kiemeli a katolikus egyház függetlenségét, melynek elvei, véleménye, álláspontja szerinte nem eshet tökéletesen egybe sem a bal-, sem a jobboldal politikai kategóriáival, sem a két fő politikai párt programjával. 

A prioritásaink soha nem pártfüggőek. Elsősorban katolikusok vagyunk, akik csupán Krisztus hűséges követésére törekednek, és az ő elképzelését szeretnék előmozdítani az emberi testvériességről és közösségről 

– fogalmaz José H. Gomez. 

Örömtelinek nevezi az érsek, hogy hatvan év után újra magát katolikusnak való személy került a Fehér Házba, illetve kíváncsian és reménnyel telien várja, hogy együttműködhessen az Egyesült Államok új elnökével. Nem kerüli meg az olyan érzékeny témákat sem a püspöki konferencia elnöke, mint a halálbüntetés vagy az abortusz, melyekről elmondja, hogy az egyház álláspontja változatlan.  

Üdvözítőnek nevezi José H. Gomez Biden elnök felhívását a nemzet gyógyulása és egysége érdekében.

Sürgős szükség van erre most, amikor a koronavírus-járvány okozta traumával kell szembenéznünk, és a társadalmi elszigetelődéssel, amely elmélyítette az állam polgárai között a súlyos és régóta forrongó megosztottságot 

– mondta Los Angeles városának érseke. 

Rovatok