Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Szent Pál ma e-mailt írna és twitterezne, ha élne

2021. január 23., szombat 14:51 | aznap frissítve

Ha ma élne, akkor Szent Pál is e-mailben írná meg leveleit, és a Twittert sem vetné meg – mondta Ferenc pápa szombati üzenetében

Az egyházfő abból az alkalomból szólt a hívekhez, hogy vasárnap tartják a kommunikáció világnapját a római katolikus egyházban.

Minden eszköznek megvan a maga értéke, és a nagy kommunikátor, Tarzoszi Pál biztosan élt volna az e-mail és a közösségi üzenetküldés eszközeivel

– mondta a szentatya.

Az első században élt Pál apostolnak nagy szerepe volt abban, hogy a kereszténység átterjedt Európába és Kis-Ázsiába. Az Újszövetség jelentős részét ő írta, a különböző keresztény közösségekhez írt leveleit még ma is gyakran idézik. 

Az újságírásról és az álhírekről is beszélt a pápa

A pápa arra is felhívta a figyelmet, hogy Szent Pál is személyesen tudott a legjobban prédikálni, és ehhez hasonlóan azt tanácsolta napjaink újságíróinak és kommunikátorainak, hogy

GYAKRABBAN MENJENEK KI AZ UTCÁRA AZ EMBEREK KÖZÉ, TALÁLKOZZANAK SZEMÉLYESEN IS EMBEREKKEL, ÉS GYŐZŐDJENEK MEG SAJÁT KÉZBŐL A TÉNYEKRŐL. 

Az egyházfő továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy napjainkban az oknyomozó, tényeken alapuló cikkeket gyakran felváltja az előítéleteken, részrehajló narratívákon alapuló újságírás, amely azonban nem képes a problémák és törekvések gyökeréig hatolni. 

KIEMELTE UGYANAKKOR, HOGY A VILÁG HÁLÁVAL TARTOZIK AZOKNAK AZ ÚJSÁGÍRÓKNAK, OPERATŐRÖKNEK, FOTÓSOKNAK ÉS Másoknak, AKIK AKÁR ÉLETÜK KOCKÁZTATÁSÁVAL IS AZON VANNAK, HOGY BEMUTASSÁK AZ IGAZSÁGOT. 

„Az ő erőfeszítéseiknek köszönhetően értesülünk világszerte az üldözött kisebbségek szenvedéseiről, a szegények és a természet elleni elnyomásról és igazságtalanságról és sok háborúról, amelyről másképp nem tudnánk.” 

Nagy veszteség lenne nemcsak az újságírásnak, hanem a közösségeknek és a demokráciáknak is, ha ezek a hangok elhalnának

– hangsúlyozta a pápa

A szentatya emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi médiumok révén sokszor az álhírek is gyorsabban tudnak terjedni. Arra kérte az embereket, hogy igyekezzenek meggyőződni az általuk kapott és továbbküldött információk valóságtartalmáról.

Mindannyian felelősek vagyunk a kommunikációért, amelyet folytatunk, az információért, amelyet megosztunk, és azért, hogy megakadályozzuk az álhírek terjedését azáltal, hogy leleplezzük őket 

– hívta fel a figyelmet. 

Rovatok