Index Vakbarát Hírportál

Tabut döntött a francia társadalom, a vérfertőzés több tízezer áldozata nyílt meg

2021. január 24., vasárnap 18:58

Hiszünk nektek. Soha többet nem lesztek egyedül 

– mondta Emmanuel Macron a vérfertőző kapcsolatok franciaországi áldozataihoz szóló videójában. 

A francia elnök azután szólalt meg, hogy több tízezer ember csatlakozott a szexuális visszaélések áldozatainak #MeToo nevű mozgalmat idéző, a családon belüli szexuális bántalmazásokra figyelmet felhívó #MeTooInceste-kampányhoz a Twitteren.  

A közösségi médiában emberek ezrei osztották meg gyermekkorukban megélt, saját családtagjaik által okozott traumatikus élményeiket. Bár a kampány kiemelte a vérfertőzés (inceste) szót, nem csak a vér szerinti rokonok által bántalmazottaknak adtak teret. 

A France24 szerint a vérfertőzés tabutémának számít a francia társadalomban, miközben minden tizedik ember potenciálisan ki van neki téve. 

Tízezrek nyíltak meg

Az online kampány azután kapott szárnyakra, hogy napvilágot látott a 45 éves Camille Kouchner könyve, a La Familia Grande (A nagy család), amelyben leírja, 14 éves korában miképpen molesztálta őt és ikertestvérét nevelőapjuk, a Franciaországban közismert politikai szakértő, Olivier Duhamel. 

A szerző Bernard Kouchner volt francia külügyminiszter, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet társalapítójának a lánya. 

A 70 éves Duhamel személyes támadásnak minősítette nevelt lányának a könyvét, Kouchner írása azonban áttörést hozott a Franciaországban tabutémának számító problémában. 

Ötéves voltam. Az egyik este anyám fivére ellopta az ártatlanságomat (…) egyik pillanatról a másikra 100 éves lettem 

– írta az egyik Twitter-felhasználó. 

Éppen legóztam. Odajött a hátam mögé. Ott ért véget a gyerekkorom. Megállt az élet

– vallott egy másik áldozat. 

Az első alkalomnál 3 éves voltam, az unokatestvérem 14. Nagyon féltem. Egy életre szóló trauma és éveken át tartó amnézia követte

– hozta nyilvánosságra fájdalmát egy másik felhasználó a #MeTooInceste alatt. 

Az Élysée-palota is meghallotta a kiáltásokat

A kampányt a problémát már régóta a figyelem központjába állítani igyekvő NousToutes francia feminista csoport kezdeményezte. A szervezet szerint a legtöbb ember nem tudja miként kezelni az áldozatok vallomásait az őket ért sérelmekről, és nem ismerik fel vészkiáltásaikat sem, amelyek számos formában megnyilvánulhatnak.

A szervezet a többi között megelőző kampányokban és a gyermekekkel foglalkozók jobb képzésében látják a megoldást, és úgy tűnik, Macron személyében megértésre találtak a feminista csoport javaslatai. A francia elnök a vérfertőzésre vonatkozó törvények szigorítását ígérte, mondván, hogy bár az ilyen ügyek elévülésének határidejét már kitolták 30 évre, ez még nem elegendő a probléma kezeléséhez. Fogadkozott, hogy minden általános és középiskolában a szexuális visszaélések kiszűrését szolgáló programokat vezetnek be, az állam pedig magára vállalja a nemi erőszaknak áldozatul esett gyermekek pszichológiai kezelését.

 Senki sem tudja figyelmen kívül hagyni többé ezeket a vallomásokat, ezeket a szavak, ezeket a vészkiáltásokat

– mondta a francia elnök, akinek egyébként nincs saját gyereke. 

A vérfertőzés áldozatait segítő kampány azóta egy újabb mozgalmat ihletett. #MeTooGay hashtaggel számtalan férfi osztotta meg, milyen erőszakot kellett elszenvednie más férfitól.

Rovatok