Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, sikerült megfékezni a koronavírus-járványt az Egyesült Királyságban

2021. január 24., vasárnap 21:19

Az Egyesült Királyságban megállt a koronavírus-fertőződések számának emelkedése, és csökken az új fertőzések száma – mondta  a BBC-nek vasárnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

A miniszter a kedvező hírek ellenére hangsúlyozta, hogy még nincs itt az ideje a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldásának.

Matt Hancock arra is kitért, hogy a nyolcvan év felettiek, valamint az idősotthonok lakóinak közel háromnegyede már megkapta a koronavírus elleni oltást.

Az egészségügyi minisztérium friss adatai szerint országosan ezzel megközelítette a hatmilliót azoknak a száma, akik már megkapták a vakcina első dózisát.

Matt Hancock szerint nagy biztonsággal kimondható, hogy az oltás véd a súlyos betegség kialakulásától és a betegség szövődményei okozta halálozástól, az viszont még nem tudható egyértelműen, hogy mennyire akadályozza a vírus terjesztését a beoltottak által.

Ezért elengedhetetlen, hogy egyelőre azok is tartsák magukat a korlátozásokhoz, akik már megkapták a vakcinát – mondta az egészségügyi miniszter.

Ugyanerről Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes is beszélt a The Sunday Telegraph-nak.

Matt Hancock emellett azt is közölte, hogy:Nagy-Britanniában eddig

77 esetben azonosították a koronavírus Dél-Afrikában feltűnt variánsát, míg a brazíliai variánst kilenc embernél találták meg. 

Hangsúlyozta ugyanakkor: mindkét variánst olyan embereknél találták meg, akik az adott országokban jártak korábban. A brit hatóságok még nem észlelték, hogy a vírusváltozat a helyi közösségeken belül terjedne – tette hozzá. 

A britek mindkét országból megtiltották a beutazást, ezenfelül a hét elejétől kezdve  átmenetileg megszüntették a karanténkötelezettség nélküli beutazás lehetőségét minden, az országba érkező utazónak (függetlenül attól, hogy az illető honnan érkezik). 

Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszt felmutatásával lehet belépni az országba. Boris Johnson miniszterelnök pedig a héten arról beszélt: nem zárható ki, hogy a brit hatóságok további határátlépési szigorításokat vezetnek be a közeljövőben az új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozására.

Rovatok