Index Vakbarát Hírportál

Szigorítana az utazási szabályokon az Európai Bizottság

2021. január 25., hétfő 18:10

A koronavírus és mutációi terjedésének visszaszorítása érdekében szigorúbb beutazási szabályok bevezetésére kéri az Európai Bizottság a tagállamokat − számolt be az MTI.

A múlt szerda délután kezdődött EU-csúcs központi témája a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsítása volt. Vita alakult ki azonban az utazási korlátozások alkalmazásáról. Egyes tagállamok a nem feltétlenül szükséges országok közötti utazások szigorú korlátozásának vagy akár tiltásának uniós szintű bevezetését javasolták. Több tagállam, valamint az Európai Bizottság azonban a polgárok szabad mozgásának fenntartása mellett érvelt.

Az Európai Bizottság most azt javasolja, hogy a tagállamokba az unión kívüli országokból csak az 

indulás előtt 72 órával elvégzett negatív teszttel

lehessen belépni, 10 és 14 nap közötti karanténkötelezettséget vállalva. Ez uniós és EU-n kívüli állampolgárokra egyaránt vonatkozna, azzal a különbséggel, hogy az EU-s állampolgárok a tesztet megérkezésük után is elvégeztethetik.

Sürgősen csökkenteni kell az utazással kapcsolatos fertőzési kockázatokat, hogy mérsékeljük a tagállamok egészségügyi intézményeire nehezedő terheket

− mondta hétfőn Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

A bizottság továbbá megtiltana minden nem elengedhetetlennek minősülő utazást az unión belül.

A múlt heti csúcson szóba került a beoltást igazoló úgynevezett vakcinaútlevél is, amivel kapcsolatban a kormányfői tanácskozó fórum elnöke, Charles Michel azt mondta, óvatos előkészületekre van szükség az ilyen igazolások jövőbeni használatával kapcsolatban.

Mint közölte, a kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok. Bevezetéséhez az oltási művelet rendkívüli összehangoltságára, elismerésére, a teljes oltási folyamat szigorú ellenőrzésére van szükség.

Bár az uniós csúcson nem született megállapodás a kérdéssel kapcsolatban, a magyar EP-képviselők támogatják a vakcinaigazolás bevezetését. A Fidesz–KDNP EP-delegációja korábban az Indexnek azt nyilatkozta:

Támogatjuk a vakcinaigazolás bevezetését, ami a beoltott, illetve a betegségen már átesett emberek esetében tanúsítja, hogy nem fertőznek.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint pedig elkerülhetetlen a vakcinaútlevél létrehozása. Szerinte azonban nem lehet kizárni az életből azokat sem, akik elvi okokból nem oltatják be magukat, vagy valamilyen betegség miatt nem kaphatnak oltóanyagot.

Mivel jelenleg szinte egész Európa a magas fertőzési kockázatot jelző „vörös” kategóriába tartozik, az Európai Bizottság a „sötétvörös” kategóriát is bevezetné a színkódok közé. Ez azokat a területeket jelölné, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma. A sötétvörös zónába azok a régiók tartoznának, ahol a fertőzöttek napi aránya százezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az ötszázat.

Rovatok