Index Vakbarát Hírportál

Kődobálás és lángoló busz: ultraortodoxok tiltakoznak Izraelben

2021. január 25., hétfő 10:16 | aznap frissítve

Izraelben az éjjel felgyújtottak egy autóbuszt a zárlat ellen tiltakozó ultraortodoxok a második napja tartó zavargásokban, a Tel-Aviv melletti Bné Brak ultraortodox városában. A rendőrség közleménye szerint négy embert tartóztattak le a busz felgyújtása, valamint a vészhelyzeti dolgozók munkájának akadályozásának kísérlete, illetve a lakosság veszélyeztetése miatt.

Jeruzsálemben az ultraortodoxok egy villamosmegállóban törtek-zúztak, betörték egy szerelvény ablakait, valamint megrongálták a jegyvásárló automatákat. A zavargás résztvevői kövekkel dobálták a lakónegyedük, Mea Searim egyik kereszteződésében elhaladó autókat, szemeteskukákat gyújtogattak fel, és elzárták az utakat – jelentette az MTI jeruzsálemi tudósítója.

A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek, amikor a rendőrség megpróbált erővel érvényt szerezni több ultraortodox településeken és lakónegyedben a január eleje óta tartó, országos karanténrendelkezéseknek, amelyek gyülekezési tilalmat és az iskolák bezárását írják elő. 

Több  vallási irányzat nem hajlandó bezárni oktatási intézményeit, noha éppen ezeken a helyeken a legmagasabb a koronavírussal fertőzöttek aránya Izraelben.

Közben a járványügyi vizsgálatok az eddigi leghosszabb fertőzési láncolatot derítették fel: egy három héttel ezelőtt Dubajból visszatérő izraeli turista 180 embernek adta át az Egyesült Arab Emírségekben elkapott koronavírust.  

Rovatok