Index Vakbarát Hírportál

Meghatározóvá válhat Németországban a koronavírus brit mutánsa

2021. január 25., hétfő 11:14

Németországban is egyre gyorsabban terjed az új típusú koronavírus brit B.1.1.7 jelzésű változata – nyilatkozta a berlini szövetségi kormány kancelláriaminisztere.

Helge Braun az ARD országos köztelevízió vasárnap késő esti politikai vitaműsorában arról beszélt, hogy több kórházban is ez a változat okozott járványkitörést – mutatott rá, felidézve, hogy a hétvégén egy berlini klinikát már be is kellett zárni emiatt.

A miniszter úgy nyilatkozott, több más országhoz hasonlóan Németországban is a B.1.1.7 lesz a meghatározó vírusváltozat.

Az orvosi végzettséggel rendelkező tárcavezető hangsúlyozta, teljesen biztos abban, hogy ez a folyamat végbemegy a következő hetekben. ez pedig még nehezebbé teheti a járványügyi védekezést.

Emiatt arra hívta fel a figyelmet, hogy ki kell tartani a járvány elfojtását célzó országos zárlat mellett.

Minél alacsonyabb a napi új fertőzések száma, annál kevésbé tud kibontakozni és új járványhullámot okozni az új mutáció 

– mondta.

A német kormányban szintén jelen lévő német szociáldemokraták (SPD) vezető egészségügyi szakpolitikusa, Karl Lauterbach szintén úgy nyilatkozott, hogy csak az országos zárlat fenntartásával lehet megküzdeni az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában és Brazíliában felbukkant új, veszélyesebb vírusváltozatokkal. Nagyon kemény és nagyon jól működő zárlatra lesz szükség, mert az új vírusváltozatok egészen más kaliberűek", az eddiginél jóval nagyobb veszélyt jelentenek – hangsúlyozta a politikus. 

Németországban december 16-án vezettek be a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot. Csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok tartanak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti üzemmódban működik, és munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható. A korlátozások egyelőre február 14-ig érvényesek.

A szigorítások révén a járvány tavaly ősszel kezdődött második hulláma nagyjából tíz napja enyhül. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 6729 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez hatszázalékos csökkenés az egy héttel korábbi 7141-hez képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 141 665 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel összefüggésben 217 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 52 087-re emelkedett.

Rovatok