Index Vakbarát Hírportál

Megy a számháború az oroszországi tüntetések résztvevőiről

2021. január 25., hétfő 12:52

Legalább 250 ezren, de inkább 300 ezren vettek részt az oroszországi tüntetéseken szombaton – mondta Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista stábjának a vezetője az Otkritie Megyija (Nyitott Média) nevű oldalnak. Ezzel szemben az MBH megyija orosz hírportál az orosz területeken tudósítók elbeszélései alapján ezt a számot 110 ezerre tette. 

A newsru.com független hírportál szerint valami nem stimmel, és vélhetően az Oroszország 110 városába tartott megmozdulások résztvevőinek pontos számát sosem fogjuk megtudni, mivel az adatok nemhogy területenként, de városonként is változnak. 

Ivan Zsdanov, Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának vezetője csak a moszkvai tiltakozók számát 50 ezerre tette, míg a Reuters 40 ezer résztvevőről számolt be. Ehhez képest a tüntetéseken való részvétel összesítésére szakosodott Belij Szcsotcsik (Fehér Számláló) szerint 15 ezren voltak a moszkvai tüntetés kiindulópontján, a Puskin téren, ez a szám pedig idővel 20 ezerre duzzadt. 

Ezek az adatok még mindig jócskán meghaladják az orosz belügyminisztérium szerény becslését: a hatóságok szerint mindössze 4 ezren vonultak ki az utcára. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy az országszerte őrizetbe vett 3711 emberből 1455-öt Moszkvában vittek el, ez azt jelenti: a fővárosban majdnem minden második tüntető hűvösre került – legalábbis a hivatalos jelentések alapján.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig annyival elintézte a tüntetések résztvevőinek számszerűsítését, hogy kevesen voltak. 

Másnap sem tétováztak

A szombati események után Navalnij stábjának regionális vezetőit sem kímélte a hatalom, sokakat letartóztattak. Az Ural hegységnél található Jekatyerinburgan, ahol szombaton mintegy 10 ezer ember tüntetett, 10 napos elzárásra ítélték Alekszej Greszkót, a nyilvános rendezvények megtartására vonatkozó eljárás megsértése miatt. 

Az ukrán határ közelében fekvő Belgorodban – ahol nagyjából ezer ember ment ki az utcákra véleményt nyilvánítani – Makszim Klimovot 9 napra adminisztratív letartóztatásba helyezték nem engedélyezett tömegesemény szervezéséért.

A szibériai Novoszibirszkben, a városi tanács képviselői tisztségét is betöltő Szergej Bojkót közigazgatási szabályszegésért ítélték 28 napos elzárásra nem engedélyezett tömegesemény szervezése miatt. 

A transzszibériai vasútvonal 4098. kilométerénél fekvő Krasznojarszkban Anasztászija Korszakovát ugyancsak a fent említett közigazgatási szabályszegés vétkével ítélték 8 nap elzárásra. 

A Moszkvától kétezer kilométerre fekvő dél-oroszországi Kurganban Skype-on keresztül, a rendőrőrsön ítélték 30 napos fogságra Alekszej Svarcot. Kurganban néhány százan tüntettek. 

Szentpéterváron, ahol több mint 550 ember került őrizetbe, Irina Fatyjanovára nem engedélyezett menetben való részvétel és közlekedés akadályozása miatt 15 napos letartóztatás várhat. 

Moszkvában pedig még szombaton, a tüntetés hivatalos kezdete előtt elvitték Oleg Sztepanovot, és 5 napra letartóztatták felhívás a hatóságilag nem engedélyezett akcióra, és bejelentés nélküli nyilvános esemény szervezése miatt. 

Rovatok