Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországban 94 ezerrel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a hétvégén

2021. január 25., hétfő 22:16

Spanyolországban a hétvégén rekord mértékben, mintegy 94 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közölt összesítéséből.

A tartományok adatai alapján készült jelentés szerint az elmúlt napon mintegy nyolcezer új esetet diagnosztizáltak. A járvány egy éve alatt csaknem 2,6 millió fertőzöttek szűrtek ki. A dél-európai országban százezer emberből átlagosan már 884-en fertőzöttek, számuk egy hete még 689 volt. A 17 tartományból hatban ezer feletti a százezerre vetített esetszám. A járvány kezdete óta több mint 56 ezren vesztették életüket, az utóbbi héten 1369-en haltak meg – írja az MTI. 

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján közölte: a kórházak intenzív osztályaira már jelentős teher hárul, miután a Covid-esetek a rendelkezésre álló kapacitások több mint 40 százalékát teszik ki.

Az egészségügyi dolgozók teljesítőképességük határának közelében vannak

– fogalmazott az igazgató, aki felelős magatartást, és a járványügyi előírások betartását kérte mindenkitől. Bírálta azokat, akik mindennek ellenére illegális bulikon szórakoznak.

Soron kívül kapott oltása miatt hétfőn lemondott Esther Clavero, a murciai Molina de Segura városának 43 éves szocialista polgármestere, miután pártjának önkormányzati képviselői közleményben követelték távozását. A hétvégén lemondott posztjáról Miguel Ángel Villarroya, a spanyol hadsereg vezérkari főnöke is, aki más katonai vezetőkkel együtt hamarabb kapta meg az oltást, mint ahogy sorra került volna. A katonaság saját oltási terve szerint elsőként az állományba tartozó egészségügyi dolgozók, majd a nemzetközi missziókban szolgálók jogosultak a vakcinára, a katonai vezetők csak utánuk következhetnek. 

Rovatok