Index Vakbarát Hírportál

A minimumot teljesítette a magyar kormánnyal szerződött amerikai lobbista

2021. január 26., kedd 07:18

Épphogy teljesítette az elvárt minimumot David Reaboi, a magyar kormány által megbízott amerikai lobbista. Nem is véletlen, hogy nem hosszabbítottak vele szerződést. A lobbista főleg Twitteren aktív – írja a Szabad Európa.

David Reaboi cégével Magyarország washingtoni nagykövetsége tízmillió forintos, azaz 35 ezer dolláros szerződést kötött, hogy kedvező médiamegjelenést biztosítson Magyarország számára az Egyesült Államokban és szembeszálljon a Magyarországot érintő negatív médiamegjelenésekkel. Ezeken felül hálózatot építsen írókból és szakértőkből, és ezeket a kapcsolatokat arra használja fel, hogy magas rangú magyar kormányzati tisztségviselőknek interjúlehetőségeket teremt legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában.

A Szabad Európa megkereste a minisztériumot, a válaszból pedig kiderül, hogy 

Reaboi cége, a Strategic Improvisation teljesítette a szerződésben vállalt feladatokat, azaz megjelent a 15 cikk vagy interjú a három hónap alatt, de éppen csak teljesültek a minimális feltételek.

Egy-egy témát ugyanis több médiumnak is „eladott” Reaboi, sőt volt, hogy egy témában több cikket is leközölt ugyanaz az orgánum. Magas rangú kormányzati tisztviselő pedig csak egyszer szólalhatott meg, annál több az egyszerű hírcikk. Hogy milyen hálózatot épített ki Reaboi írókból és szakértőkből, nem derült ki.

A december 20-án lejárt szerződést nem hosszabbították meg Reaboi cégével.

Rovatok