Index Vakbarát Hírportál

Jóváhagyta Janet Yellen pénzügyminiszteri kinevezését az amerikai szenátus

2021. január 26., kedd 14:01

Elsöprő többséggel hagyta jóvá Janet Yellen pénzügyminiszterré történő kinevezését az amerikai szenátus, így gyorsan megkezdődhet a munka a kongresszussal egy új gazdaságösztönző csomag elfogadásáról, a szankciós politika felülvizsgálatáról és a pénzügyi szabályozás erősítéséről – adta hírül az MTI.

A 74 éves Janet Yellen másodjára írt történelmet: személyében először került nő az amerikai pénzügyminisztérium élére, korábban pedig 2014-ben a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöki posztjára.

A szenátus erős kétpárti többséggel, 84-15 arányban szavazott bizalmat Yellennek hétfőn. A nemmel szavazó republikánus párti törvényhozók azzal indokolták az elutasítást, hogy aggódnak a múlt héten beiktatott Joe Biden elnök 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagterve, a tervezett adóemelések és egyéb kiadási kezdeményezések miatt, mert azok szerintük növelhetik az államadósságot. A Yellent támogató 34 republikánus párti szenátor közül viszont többen azt ígérték, hogy együttműködnek fiskális politikai kérdésekben.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter is gratulált Yellennek, továbbá reményét fejezte ki, hogy frissen kinevezett kollégája segíthet megállapodásra jutni a digitális adózásról folytatott nemzetközi tárgyalásokon.

Yellen kulcsszerepet fog játszani a kongresszussal folytatandó egyeztetéseken Biden elnök gazdaságösztönző terveinek elfogadásában, az elnök azon ígéretének végrehajtásában, hogy kétezer milliárd dollárt fektetnek be az infrastruktúra fejlesztésébe, zöldenergia-projektekbe, az oktatásba és a kutatásba az amerikai versenyképesség növelésének érdekében. Ezen kezdeményezések finanszírozásához az elnök megpróbálja meggyőzni a kongresszust, hogy emelje a társasági adó kulcsát 21 százalékról 28 százalékra, illetve növelje az évi 400 ezer dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkező amerikaiak adóterheit.

Janet Yellen már az illetékes szenátusi bizottságban múlt héten tartott meghallgatásán arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy emelni kell a minimálbért, és „bátran kell cselekedniük”, különben azt kockáztatják, hogy a koronavírus-járvány egy hosszabb és fájdalmasabb recessziót okoz.

Jelezte azt is, hogy hivatalba lépése után azonnal felülvizsgálja a pénzügyminisztérium által irányított, a Donald Trump kormányzata alatt jelentősen megszigorított pénzügyi szankciós politikát annak biztosítására, hogy azokat „stratégiailag és megfelelő módon” alkalmazzák.

Rovatok