Index Vakbarát Hírportál

Nem tetszik a népszámlálási kérdőív a szlovákiai magyaroknak

2021. január 26., kedd 21:42

Népszámlálást tartanak 2021-ben Szlovákiában. A járványhelyzet miatt két szakaszban, február 15. és március 31 online, majd április 1-től októberig kérdezőbiztosok fogják járni az országot. A kérdés legfőképpen azért foglalkoztatja a magyar közösséget, mert a kérdőíven nincs egyértelműsítve a nemzetiségi és az állampolgársági státusz. Pontosabban a szlovák statisztikai hivatal által készített nyomtatványokon csak egy rovatba lehet beírni a nemzetiséget. Ez azért nem jó, mert

sokan összekeverik az állampolgárságot a nemzetiséggel, holott az állampolgárság (štátne občianstvo, nationality) egyáltalán nem ugyanaz, mint a nemzetiség (národnosť, ethnicity).

A szlovákiai magyarok felvilágosító kampányt is indítottak, ugyanis a népszámlálási adatok feldolgozása után nagyon nem mindegy, hogy a nemzeti kisebbségek miként, hol használhatják majd anyanyelvüket, illetve állami kisebbségeket érintő, oktatási, kulturális támogatások ettől függenek. 

Most - derül ki az Új Szó cikkéből –  többen nyílt levélben fordultak Igor Matovič szlovák kormányfőhöz, hogy a  népszámlálás maradjon az eddigi keretek között és az állampolgárság mellett továbbra is meg lehessen jelölni a nemzetiséget, amely jelenthet anyanyelvi, érzelmi, származási, kulturális kötődést. Az aláírók úgy vélik, hogy a népszámlálást nem előzte meg széleskörű társadalmi egyeztetés.

Aggasztónak találjuk, hogy a két nemzetiség megadásának bevezetése mindennemű társadalmi egyeztetés nélkül történt. Az előző kormány rólunk ismét nélkülünk döntött, és nem ismertek a népszámlálásba való ilyetén beavatkozás lehetséges következményei.

– hangzik a nyílt levél, amely emlékeztet arra is, hogy a szlovákiai magyar kisebbség évtizedek óta küzd az asszimiláció problémájával.

Félő, hogy a kettős identitás kérdése ezeket a problémákat tovább mélyíti

– olvasható a szlovákiai magyar közösség politikai, kulturális élet prominenseinek közleményében.

A nyílt levelet teljes terjedelmében a szlovákiai ide kattintva olvashatják el.

(Borítókép: Szlovákiai népszámlálási adatlap. Fotó:  Komka Péter / MTI)

Rovatok