Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok már meg is hosszabbították az Új START-szerződést

2021. január 27., szerda 16:51

Az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta szerdán a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz–amerikai Új START-szerződés (START-3) újabb öt évre való meghosszabbítását. 

A döntés meglehetősen gyorsan született az orosz fél részéről, mindössze egy nappal azt követően, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin elnök telefonon megállapodott a szerződés meghosszabbításáról. Majd még aznap gyors diplomáciai jegyzékváltás követte arról, hogy a február 5-én lejáró szerződést 2026. február 5-ig meghosszabbítják. Az orosz elnök a beszélgetés után be is terjesztette a hosszabbításról rendelkező törvénytervezetet. Az Új START-szerződés meghosszabbítása a ma jóváhagyott vonatkozó jogszabály közzétételével hatályba is lép.

Putyin a davosi fórum alkalmából szerdán elmondott videóüzenetében „a helyes irányba tett lépésnek" nevezte a szerződés meghosszabbítását, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az ellentétek a világon továbbra is „spirálba csavarodnak” – jelentette az MTI moszkvai tudósítója. 

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes

„komoly külpolitikai sikerként” értékelte az Új START módosítás nélkül történt, öt évre szóló meghosszabbítását.

A tisztségviselő szerint a Fehér Ház új csapatát „egyfajta pragmatizmus és egészséges hozzáállás” jellemzi ebben a témában. Rjabkov bejelentette, hogy Biden fegyverzet-ellenőrzési szakértői gárdájának végleges felállását követően Moszkva ismét javasolni fogja, hogy hirdessenek moratóriumot a közepes hatótávolságú nukleáris eszközök szárazföldi telepítésére.

A Trump-kormányzat törekedett arra, hogy újratárgyalja az Új START-szerződést, új feltételekkel bővítette volna, rövid, csupán kétéves időtartamra hosszabbította volna meg, és Kínát is bevonta volna a tárgyalásokba. 

Az Új START az 1991-ben Mihail Gorbacsov akkori szovjet elnök és George H. W. Bush volt amerikai elnök által megkötött START-1 utódja. Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama volt amerikai elnök írta alá 2010-ben, és 2011-ben lépett hatályba.

A megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig –  beleértve a rendszerbe nem állított eszközöket is – 800-ban maximalizálta. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe.

Rovatok